Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdán kijelentette, biztos abban, hogy az amerikai nagykövetség egy éven belül Jeruzsálembe költözik – jelentette a helyi sajtó.

Netanjahu: egy éven belül Jeruzsálembe költözik az amerikai nagykövetség

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kormányülést tart Jeruzsálemben 2018. január 3-án. Fotó: MTI/AP pool/Tsafrir Abayov

Az izraeli kormányfő indiai látogatásán, helyi újságírók kérdéseire válaszolva fejtette ki álláspontját az amerikai diplomáciai képviselet elköltöztetésének időpontjáról.

Bizonyosan állíthatom, hogy gyorsabban fog megtörténni a költöztetés, mint gondolják, mától számítva egy éven belül

- mondta Netanjahu egy indiai belföldi légi járaton Újdelhiből Gudzsarátba tartva.

Máshogy nyilatkozott egy hónapja Rex Tillerson amerikai külügyminiszter, aki úgy vélekedett, hogy legalább három évig tarthat a külképviselet áthelyezése Tel-Avivból Jeruzsálembe.

Donald Trump amerikai elnök múlt év december 6-án jelentette be az amerikai nagykövetség átköltöztetését Jeruzsálembe, s elismerte a vitatott státusú Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

Jeruzsálem ügye az izraeli-palesztin békefolyamat egyik kulcskérdése

A zsidó állam oszthatatlan fővárosának tekinti a várost, melynek az 1967-es, úgynevezett hatnapos háborúban elfoglalta a keleti részét, ahol a palesztinok a saját államuk fővárosát szeretnék létrehozni. Trump ezzel évtizedes diplomáciai irányvonalat másított meg. A nemzetközi közösség álláspontja ugyanis az, hogy a két félnek egymás között kell megállapodnia Jeruzsálemről.

Trump bejelentése óta minden pénteken tömegtüntetéseken tiltakoznak a tervezett lépés ellen a palesztinok, és a zavargásokban már legalább nyolcan életüket vesztették.

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.