Több képviselő is élesen bírálta a magyar jogállamisági helyzetet az Európai Parlament (EP) alkotmányügyi bizottságának (AFCO) keddi brüsszeli ülésén, amelynek napirendjén egyebek mellett a készülő magyarországi különjelentés is szerepelt.

Az ülésen azért volt téma a készülő különjelentés, mert ahhoz többek között az EP alkotmányügyi szakbizottsága is csatolni fogja a véleményét, mielőtt a belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottság (LIBE) szavazna róla júniusban. Ezen dokumentum szeptemberben kerül majd az Európai Parlament plenáris ülése elé, amely adott esetben ennek alapján kezdeményezheti az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítását Magyarországgal szemben.

Több EU-s politikus szerint is súlyos problémák vannak Magyarországon a demokráciával

Fotó: pixabay.com CCO

Az AFCO véleménytervezetében hangsúlyozzák, hogy minden tagállamnak tiszteletben kell tartania az unió alapértékeit, továbbá aggasztónak nevezik a közelmúltbeli magyarországi fejleményeket egyebek mellett "a véleménynyilvánítás és a tudományos élet szabadsága, az emberi és szociális jogok, az alkotmányos rendszer működése, az igazságszolgáltatás és más intézmények függetlensége" szempontjából. A tervezetben arra is kitértek: sajnálatos, hogy "a magyar intézmények időnként ellentmondásos és félrevezető retorikát használnak az Európai Unióról".

A rövid vita során Schöpflin György fideszes képviselő hangsúlyozta, akármilyen megállapításra is fog jutni a parlament, annak "bizonyítékokon és tényeken" kell alapulnia, nem pedig előítéleteken. Mint mondta, problémát jelent, hogy a megjelenő érvek túlnyomó többsége a magyar ellenzék álláspontját tükrözi, miközben a kormány véleménye hiányzik, és így egyfajta véleménybuborék alakul ki.

Hozzátette, az aggódóknak érdemes lenne áttanulmányozniuk az Európai Bizottság tavalyi igazságügyi eredménytábláját, amelyen Magyarország jól szerepel. Emellett rámutatott, a bírálatokkal ellentétben az alkotmánybíróság az elmúlt öt-hat évben számos alkalommal "került konfliktusba" a parlamenttel, ami bizonyítja, hogy az igazságszolgáltatás függetlenségének felszámolásáról szóló narratíva nem felel meg a valóságnak.

Sylvia-Yvonne Kaufmann szociáldemokrata politikus hangsúlyozta, hogy a magyar kormánynak eleget kellene tennie az uniós szerződésekből fakadó kötelezettségeinek, illetve fel kellene hagynia azzal, hogy mindenért Brüsszelt hibáztatja. Leszögezte: sokakat komoly aggodalommal tölt el a jogállamiság romló magyarországi állapota.

A zöldpárti Josep-Maria Terricabras arról számolt be, hogy frakciója támogatja a hetes cikk szerinti uniós eljárás megindítását, szerinte ugyanis súlyos problémák vannak a demokrácia, a jogállamiság helyzetével Magyarországon. Felszólalásában a képviselő a szólásszabadság korlátozását, a független hatalmi ágak meggyengítését, valamint a fékek és ellensúlyok rendszerének csorbulását emelte ki.

Az AFCO-ban február végéig nyújthatnak be módosító javaslatokat a szakbizottsági véleménytervezethez.

(MTI)

Nagyvilág - 2019. February 19., 07:48
Jeruzsálemben indult a reggele Orbán Viktornak
Itthon - 2019. February 19., 06:54
Hatalmas balhé volt a Corvin mozinál hétfőn este

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

peterkelemen
Bizony súlyos ugyanis már leépítette Orbán és bűnbandája a demokráciát és szétverte a jogállamot. Már régen be kellett volna fagyasztani az összes uniós pénzt. Nem pénzelhet az Unió egy diktatúrát.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Jozefina
Kedves EU! Nem lehetne esetlag a következő évezredig még húzni ezt az ügyet??? Nem ártana az EU tisztségviselők bérét a hatékonyságukhoz igazítani???
vladimir putin
Mindjárt kezdődik a ruszki híradó az M1-en, ugyan mi baj történhet?
cikicakk55
Orbánékat nem érdekli,ha megszűnik az Eu támogatása. Nekik annyi pénzük van,hogy az ükunokájuknak sem kell majd dolgozniuk.Itt a nép fog kurva nagyot szívni,mert mi fogunk éhezni,fázni,nekünk nem lesz pénzünk gyógyszerre. Orbánék minden nap kaviárt eszen,dőzsölnek,élnek mint hal a vízben.Ha túlságosan hőbörög a nép,legfeljebb felpattannak az állandóan rajtra álló repülőjükre és irány az egyik kis sziget, ahol a sok ezer milliárd egy kevéske 2000.3000 milliárdmocska fialgat.
durbincs
Érdekes mind lávaarcú ? lehetnek még szép lepkék ? de inkább csúnya molylepkék ?
durbincs
@vladimir putin: Junker alatt kitört a szék lába ? egyből lemondott ?
a Pezsgőről ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.