Oroszországban először ismerték el – véletlenül – hivatalosan két meleg férfi házasságkötését.

Jevgenyij Vojcehovszkij és Pavel Sztocko január 4-én Koppenhágában lépett frigyre. A házastársak a lefordított és közjegyző által hitelesített házassági okiratukat benyújtották egy moszkvai okmányirodába, ahol a személyi igazolványukba minden akadékoskodás nélkül beütötték a házas pecsétet.

A törvénysértő tisztségviselő nőt és közvetlen felettesét a történtek miatt elbocsátják,

közölte a Lenta.ru hírportál a belügyminisztérium honlapjára hivatkozva.Irina Volk, az orosz belügyminisztérium szóvivője közölte, hogy a két férfi személyi igazolványát érvénytelennek nyilvánították.

Az orosz családjogi törvénykönyv 14. cikke szerint az orosz állampolgárok által külföldön megkötött házasságot elismerik Oroszországban, ha a házastársak nem közeli rokonai egymásnak, nem állnak örökbefogadói és örökbefogadotti viszonyban, ha egyikük sem él érvényes házasságban vagy ha egyiküket sem ismerte el a bíróság pszichés rendellenesség miatt magatehetetlennek.

A pár azonos nemhez tartozása azonban nem szerepel a felsorolt kizáró okok között.

A 158. cikk ugyanakkor kimondja, hogy házasság csakis a házasulandó férfi és nő kölcsönös és önkéntes beleegyezése alapján jöhet létre. A 167. cikk arról rendelkezik, hogy a külföldi családjog csak abban az esetben alkalmazható, ha az nem mond ellent az Oroszországi Föderáció jogrendjének, ellenkező esetben az orosz törvények az irányadók.

Az orosz parlament alsóházában pénteken több képviselő hangoztatta a jogi kiskapu bezárásának fontosságát.

A Dozsgy szerint egyébként 2014-ben Szentpéterváron bejegyezték egy nő és egy transznemű egybekelését, mert az utóbbi házastárs az esküvő napján az irataiban még férfiként szerepelt. A Vihod elnevezésű LGBT-csoport szerint azonban de facto két nő lépett házasságra akkor.

Címlapkép: Pixabay/geralt

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.