Körülbelül másfél évvel az Egyesült Királyság tervezett európai uniós kiválása után, 2020. december 31-én zárnák le a bennmaradó tagállamok a Brexitet követő esetleges átmeneti időszakot, melynek során a szigetországnak továbbra is teljes körűen be kellene tartania a közösségi jogot, a döntéshozatalban viszont már nem vehetne részt.

Brexit: a tervezett átmeneti időszakot 2020. december 31-én kellene lezárni
Fotó: Pixabay

A huszonhetek szakminisztereinek hétfői brüsszeli tanácsülésén elfogadott újabb tárgyalási irányelvek értelmében az Egyesült Királyság ezen átmeneti időszakban is részese lenne a vámuniónak és az egységes piacnak, az országnak be kellene tartania a közösségi jogot, beleértve az újonnan elfogadott szabályokat is, eleget kellene tennie a költségvetési kötelezettségeknek, illetve alá kellene vetnie magát az Európai Bíróság joghatóságának, de már nem vehetne részt az uniós döntéshozatalban.

Egyes tagállamok azt szerették volna elérni, hogy az átmeneti időszak kiterjeszthető legyen, amennyiben a felek a kitűzött határidőig nem tudnak megállapodni a főbb kérdésekben, egyebek mellett Franciaország azonban ellenezte a javaslatot, és a szövegbe így bekerült, hogy "világosan meg kell határozni és pontosan megszabott időtartamra kell korlátozni" ezt az időszakot.

A dokumentum elfogadása nem okozott meglepetést Brüsszelben, már korábban is szinte biztosan tudni lehetett, hogy az Európai Bizottságnak ezen mandátum alapján kell majd tárgyalnia az egyébként London által javasolt átmeneti időszakról.

"A miniszterek egyértelmű felhatalmazással látták el a bizottságot azt illetően, hogy milyen átmeneti időszakkal számolnak. A huszonhetek gyorsan jóváhagyták a szöveget, reméljük, hogy az egyeztetéseket is hamar le tudjuk majd zárni az Egyesült Királysággal"

– jelentette ki Ekaterina Zaharieva, az EU soros elnökségét betöltő Bulgária miniszterelnök-helyettese.

Sabine Weyand, a bizottság Brexit-ügyi főtárgyalójának helyettese arról számolt be a Twitteren, hogy az irányelveket mindössze két perc alatt elfogadták a hétfői ülésen. Szakértők szerint ez annak a jele, hogy a huszonhetek nagy erőkkel próbálják fenntartani az "egységes frontot" a tárgyalásokon.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vladimir putin
vannak ilyen tök szuper ruszki, arab, meg angol maffiózó kivándorlási kötvény opcióink maffiózók részére.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.