Az olasz választók 37 százaléka még bizonytalan abban, miként fog szavazni a március 4-én tartandó parlamenti választásokon – derül ki a csütörtökön közölt felmérésekből, amelyek továbbra is a Silvio Berlusconi vezette jobbközép koalíció előnyét mutatják, miközben elemzők úgy látják, politikai patthelyzet alakulhat ki.

A 35 nap múlva szavazásra jogosult több mint 47 millió olasz választónak 37 százaléka nem tudja még, melyik pártnak a logóját vagy politikusának nevét fogja beikszelni a parlamenti választásokon, legalábbis az Il Messaggero római napilapban megjelent adatok szerint. Elemzők hangsúlyozzák, hogy a bizonytalanok széles tábora döntheti el a március 4-én esedékes választások eredményét.

Korántsem biztos, hogy Berlusconi megint mindent visz

Az öt évvel ezelőtti parlamenti választásokon az urnákhoz várt olaszok 75,19 százaléka szavazott, ami akkor 35 millió választót jelentett.

Az affariitaliani.it politikai hírportál felmérései szerint a Silvio Berlusconi vezette jobbközép koalíció jelenleg 34 és 38,5 százalék között áll. A Matteo Renzi vezette balközép Demokrata Párt (PD) 23 és 27 százalék között mozog, a Luigi Di Maio irányította Öt Csillag Mozgalom (M5S) pedig 27 és 30 százalék között. Ezért a még bizonytalan választók szavazata elsősorban a jobbközép számára értékes: a számítások szerint ugyanis a jobbközép már 38-39 százalékkal biztos parlamenti többséget szerezhetne.

A La Repubblica balközép napilap úgy látja, a jelenlegi felmérések fényében a választásokat a jobbközép nyeri meg, a kérdés csak az, hogy Berlusconinak sikerül-e abszolút többséget szereznie vagy sem. Az újság számításai szerint a képviselőházi mandátumokért folytatott versenyben a 237 egyéni választókerületből még 88 sorsa bizonytalan, és ezeken dől el a választások eredménye. A politikai küzdelem a jobbközép és az M5S között zajlik majd a következő hetekben Olaszország déli választókörzeteiben, ahonnan a balközép teljesen kiesett a mezőnyből.

Más vélemények szerint ha nem módosulnak a támogatottsági mutatók, senki sem jut többséghez, és politikai patthelyzet béníthatja meg a római parlamentet. A 630 fős képviselőházban a többséghez 316 hely kell, és jelenleg a jobbközép 152 mandátummal bír, az M5S 149-t, a PD 146-t mutat fel.

A jobbközép kampányát vezető 81 éves Silvio Berlusconi fáradtságra hivatkozva február 5-ig minden szereplését lemondta. Berlusconi a sajtónak nyilatkozva hangsúlyozta, hiába érte el a nagypapakort, kiváló egészségnek örvend, és "mindenkit le fogok győzni!"

Abban az esetben, ha március 4-én egyik párt vagy koalíció sem tud a kormányzáshoz elegendő parlamenti többséget szerezni, Sergio Mattarella államfő úgynevezett elnöki kormányt állíthatna fel az ügyvivő kormányfő, Paolo Gentiloni maradásával. A választások eredménye azonban mindenképpen befolyásolja a következő római parlament összetételét, amelynek első feladatai között szerepel majd a választási törvény reformja.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: MTI/EPA/Flavio Lo Scalzo

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vadnarancs
@durbincs: Egy 82 éves embertől rettegsz, te román geci? Bátor egy szarházi lehetsz! :DDD

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.