A brit statisztikai hivatal (ONS) legfrissebb felmérése szerint a brit háztartások leggazdagabb tíz százalékának nettó pénzügyi és ingatlanvagyona ötszörösen haladja meg a legszegényebb 50 százalékét.

Az ONS csütörtökön ismertetett, kétévente összeállított országos vagyonleltára (Wealth and Assets Survey) szerint a 2016 júniusában zárult 24 hónapban 15 százalékkal 12 778 milliárd fontra (4 500 000 000 000 000 – 4,5 milliószor egymilliárd – forintra) nőtt a brit háztartások összesített vagyonértéke.

A britek leggazdagabb 10 százalékának vagyona ötszöröse a legszegényebb 50 százalék vagyonának

Fotó: pixabay.com CCO

Az egymillió fontnál nagyobb vagyonú brit háztartások száma 3,6 millió volt a vizsgált időszak végén, 29 százalékkal több, mint az előző kétévi felmérésben.

A mostani vizsgálat kimutatta azt is, hogy a háztartások legtehetősebb tíz százalékáé volt a teljes brit háztartási vagyonérték 44 százaléka, csaknem 5600 milliárd font. A legszegényebb 50 százaléknak 1118 milliárd font összvagyona volt; ez a teljes háztartási vagyontömeg 9 százaléka.

Az ONS számításai szerint ahhoz, hogy egy brit háztartás bekerüljön a leggazdagabb egy százalék csoportjába, legalább 3,23 millió font vagyon kell. A háztartások legszegényebb tíz százaléknak viszont legfeljebb 14 100 font vagyona van.

A statisztikai hivatal felmérése szerint a brit háztartási szektor teljes adósságállománya 1230 milliárd font, ebből 1120 milliárd font az ingatlanhitel.

Egy másik, nemrégiben ismertetett elemzésben a brit pénzügyi szektor felügyeleti hatósága, a Financial Conduct Authority (FCA) 13 ezer fős lakossági mintán elvégezett vizsgálat alapján kimutatta, hogy jelenleg 4,1 millió brit – a felnőtt lakosság 8 százaléka – él súlyos pénzügyi szükséghelyzetben.

Az FCA kritériumai szerint ez azt jelenti, hogy e csoport tagjai az elmúlt fél évben három vagy ennél több hónapban nem tudták törleszteni esedékes hitel- és közműtartozásaikat.

A felmérés kimutatta azt is, hogy 6,5 millió britnek semmiféle készpénz-megtakarítása nincs.

Az FCA vizsgálata szerint ebben a helyzetben a felnőtt brit lakosság 10 százalékának – 5,1 millió embernek – már az is közvetlen fizetési problémát okozna, ha havi ingatlanhitel-törlesztési kötelezettsége 50 fontnál (18 ezer forintnál) kisebb mértékben emelkedne.

A pénzügyi tanácsadási kiadványok publikálására szakosodott Moneywise kiadó becslése szerint a változó kamatozású ingatlanhitelek éves törlesztési terhe a Bank of England – a brit jegybank – alapkamatának tavaly novemberben bejelentett 0,25 százalékpontos emelése nyomán akár 200 fonttal (több mint 70 ezer forinttal) is nőhet.

A Bank of England tíz év után először emelte alapkamatát, 0,25 százalékról a jelenleg is érvényes 0,50 százalékra.

Az ingatlanhitel-törlesztési kötelezettségekkel terhelt csaknem 10 millió brit háztartás fele most először élt át jegybanki kamatemelést.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.