Több egymást követő incidensben 17 menekült sérült meg Calais közelében, négy ember lövési sérüléssel került kórházba, állapotuk életveszélyes.

Afgán és eritreai migránsok közötti, egymást követő összetűzésekben 17-en megsérültek csütörtökön az észak-franciaországi Calais környékén, több helyszínen. Négy ember súlyos lövési sérülésekkel került kórházba, életveszélyes állapotban vannak – közölték rendőrségi források.

Menekültek estek egymásnak Calais-nál, többen kórházba kerültek

Fotó: wikipedia CC BY 2.0/Flickr/malachybrowne

Gérard Collomb belügyminisztert éjfél körül várják a helyszínre.

"A súlyos incidensek után este Calais-ba utazom, hogy egyeztessek a prefektussal, a polgármesterrel és a helyi döntéshozókkal" – írta a miniszter a Tweeteren, aki helikopterrel indult Párizsból a helyszínre. A tárcavezető a rendőri erőkkel és a mentősökkel is találkozik.

A Boulogne-sur-Mer-i ügyészség tájékoztatása szerint 13 migráns vasrudak ütéseitől sérült meg, amikor mintegy száz afgán és eritreai összeverekedett az esti ételosztás során.

A prefektúra szerint a verekedés mintegy száz, kövekkel és rudakkal felszerelt ember között tört ki a prefektúra calais-i melegedőközpontja mellett, ahol másfél évvel ezelőtt felszámolták a hatóságok a dzsungelnek is nevezett tábort, ahol a 2015-ös menekültválság fellángolása mintegy 8 ezer migráns gyűlt össze, hogy megpróbáljon átjutni a La Manche brit oldalára.

Ezt megelőzően délután fél 5 órakor négy, 16 és 18 év közötti eritreai migránst egy másik helyszínen meglőttek, életveszélyes állapotban szállították őket a lille-i kórházba.

A lövöldözéssel egyidőben öt kilométerrel arrébb, Marck településen egy második verekedés is volt, amelynek során mintegy 150-200 eritreai támadt húsz afgánra. A prefektúra tájékoztatása szerint a rendőröknek kellett közbelépni, hogy megvédjék az afgánokat.

Egyelőre senkit nem állítottak elő a hatóságok.

Az összetűzések előzménye, hogy csütörtök délelőtt a rendőrség megtisztította a környéket, elvette a Calais körül táborozni próbáló migránsok sátrait és letarolta a kunyhókat. A migránsok nem tanúsítottak ellenállást.

Utoljára november 25-én tört ki tömegverekedés a migránsok között Calais környékén, akkor két afgán csoport csapott össze egymással. Lövések is dördültek, öten megsérültek, a hatóságok szerint embercsempészek közötti leszámolás állt a konfliktus hátterében.

A csütörtökihez hasonló verekedés 2017. július 1-én történt, akkor 16-an sérültek meg, egy ember súlyosan, 2016. június 26-án pedig negyven sérültje volt egy tömegverekedésnek.

Január 18-án egy út menti pihenőhelyen súlyosan megkéseltek egy migránst egy verekedésben.

Calais környékén a hatóságok szerint jelenleg mintegy hatszáz, a segélyszervezetek szerint legalább nyolcszáz migráns tartózkodik arra várva, hogy illegális módon megpróbáljon átjutni Nagy-Britanniába.

Amióta az előző francia kormány másfél évvel ezelőtt közel 8 ezer migránst elszállított több száz vidéki befogadóközpontba, és ledózerolta a sátrakat, újabb tábor kialakulását nem engedélyezik a rendőri erők, de az ételosztás biztosított. A feladatot négy egyesület, az Auberge des migrants, az Utopia 56, az RCK (Refugee community kitchen) és a Salam látja el. Emmanuel Macron államfő január 16-i látogatásán azzal vádolta meg őket, hogy miattuk nem jelentkeznek a migránsok a befogadóközpontokban. Az elnök arra is ígéretet tett, hogy ezentúl az állam fogja finanszírozni és megszervezni a konfliktusokat okozó ételosztást.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
Nos...én hagynám őket...körbevenni hermetikusan...amelyik győz azt minimum kiutasítani,de inkább tarkón lőni!!! és akinek ez nem tetszik,az mehet velük!!!
sokanvagyunk
Új otthonra leltek és rögtön háborús övezetet csináltak belőle.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.