Több mint másfélezer vállalkozás és őstermelő kap segítséget a magyar kormánytól a Felvidéken összesen  5,4 milliárd forintos értékben.

A magyar kormány gazdaságfejlesztési programjának keretében több mint másfélezer mezőgazdasági őstermelő, illetve kis és középvállalkozás kap támogatást az idei évben a Felvidéken, összesen 5,4 milliárd forint értékben – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Pozsonyban, miután egyeztetést folytatott a Magyar Közösség Pártjának (MKP) vezetőivel kedden.

5,4 milliárdos támogatást ad a kormány a felvidéki őstermelőknek és vállalkozásoknak

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Szijjártó Péter a pozsonyi magyar nagykövetség új, integrált. a nagykövetség mellett a magyar intézetnek, a konzulátusnak és a gazdasági képviseletnek is helyet adó külképviseleti épületét adta át, majd – mint az pozsonyi látogatásain már hagyománnyá vált – a felvidéki magyar párt vezetőivel is találkozott.

A magyar diplomácia vezetője az egyeztetés után az MKP elnökével, Menyhárt Józseffel együtt tartott sajtótájékoztatóján a jó magyar-szlovák kapcsolatokból és a közös sikertörténetekből adódó lehetőségekről, illetve ezzel összefüggésében a felvidéki magyar közösség gazdasági megerősítését célzó támogatásokról beszélt.

Elmondta: a szlovák kormánnyal történt megállapodás alapján megkezdődött a magyar kormány felvidéki gazdaságfejlesztési programjának megvalósítása, ennek keretében az idei évre 1521 pályázó nyert támogatást, összességében 5,4 milliárd forint értékben.

"Ezek a számok önmagukért beszélnek" – szögezte le a külügyminiszter. Rámutatott: a programnak három haszonélvezője is van, a felvidéki magyarság, Magyarország és Szlovákia, mivel a program megerősíti a felvidéki magyarokat, ugyanakkor jót tesz a magyar-szlovák kapcsolatoknak és az ország gazdaságának is.

Szijjártó Péter elmondta: vannak olyan, a felvidéki magyarságot érintő kérdések, amelyekben már sikerült előrelépni, ilyenek például a kétnyelvű vasúti feliratok, továbbá a kisiskolák és a nemzetiségi iskolák ügye, valamint a polgári peres eljárások nyelvhasználata, de vannak olyan kérdések is, amelyekkel kapcsolatban még nem. Utóbbiakra utalva rámutatott: idővel az érzékeny kérdések is napirendre kerülnek, mivel a két ország közös sikerei megteremtik ennek lehetőségét. Ehhez azonban fontos a jó időzítés, nehogy eredmények helyett csak lerombolják az eddigi sikereket – tette hozzá.

Menyhárt József, az MKP elnöke a sajtótájékoztatón a felvidéki magyar közösség tavalyi sikereiről, illetve idei terveiről beszélt. A sikerek kapcsán utalt a magyar kormány óvodaprogramjára és a gazdaságfejlesztő programra is.

(MTI)

(Címlapi kép: MTI/Balogh Zoltán)

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nevemnick
A jó qrva felmenőiteket.
Most már elég a szavazatvásárlásból, a külhoni magyarok seggének kinyalásából.
Rohadjatok meg, amíg nem késő.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Akkor erre a pénzre sincs már gondunk. Ennek se kell, hál"istennek, kutatni a helyét. Jöhet az erdélyi, vajdasági osztozkodás.
Ha már itthon egyénként sincs rá szükség. Az eddigi hajléktalanok húszezressel gyújtanak rá a kubai szivarjaikra miután beköltöztek az újonnan kiutalt kastélyaik falai közé. A személyzet pedig lesi minden szavukat.
lampa laz
B+, azt is elintézhetted volna, a szlovák kormánnyal, h az ő valóságban is szárnyaló gazdaságukból juttasson legalább ekkora támogatást az itt élő szlovák kisebbségnek, mert te meg az elmeroggyant főnököd a szartnyaló gazdaságunk terhére kamionszám lökitek a határontúlra a pénzt. Persze mi tudjuk, h a szavazatokért, de qva sokba kerül ez nekünk.
CsipkeRózsa
Nálunk már mindegyik őstermelő megkapta a támogatást, amire szüksége van?

Azt mondja Szíjjártó, hogy 1521 pályázó nyert támogatást. Mikor írták ki a pályázatot, hogy már a kifizetésnél tartanak?
nevemnick
A jó qrva felmenőiteket.
Most már elég a szavazatvásárlásból, a külhoni magyarok seggének kinyalásából.
Rohadjatok meg, amíg nem késő.
mackoka46
A mocskos geci lenyúzzák a bőrünket is és illetéktelennek adják, amit nem loptak el.
advocat
Jobban élnek mint mi. Van eurójuk. A seggüket ne nyaljuk ki?
Equus
Hallgass a zsebedre, szavazz a fideszre.
Lepényleső
Ebből 0,4 a felvidékieké,a többi meg a bőrdíszművesé. Ki mennyit kapott,ugyan ki ellenőrizné?
Nem élő emberek szavazataival,ha "2/3" többséget szerzett a parlamentben,gondot okozhat
az a pár száz milliárd eltüntetése,hivatkozva külföldiekre? Papírmunka,milliárdok a sublótba.
justhpeter
Egyszerű, primitív szavazatvásárlás. Többek között ezért is kell meneszteni őket.
quadrocopter
Azt ugye tudjuk, hogy ezeket a jóságokat mi, valamennyien fogjuk szépen bújtatva visszafizetni, nem a megajándékozottak!
Szakadt volna anyátokba a fejetek!
kereső
Óriási összegű, több mint százmillió eurós támogatást folyósít az Orbán-kabinet több erdélyi magyar szervezetnek. Az erről szóló kormányhatározatok szerdán jelentek meg a Magyar Közlönyben. A pénzt a magyar állam idei költségvetéséből biztosítják./Magyar közlöny2017.12.18./ Ez +pénz,a már 2017.évben kisztottakon felül.

Mennyit is kaptak a magyar nyugdijasok?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.