Az ENSZ figyelmeztetése szerint a Gázai övezet kórházainak üzemanyag-tartaléka kevesebb mint 10 napra elég. A hiány miatt eddig már 3 kórházat kellett leállítani.

Az ENSZ figyelmeztetése szerint tíz napon belül elfogy a Gázai övezet kórházainak üzemanyag-tartaléka – jelentette kedden a Háárec című izraeli újság honlapja.

Az ENSZ szerint gáz lesz Gázában, 10 napon belül elfogy a kórházak üzemanyagaGáza városának egyik része egy 2014-es légicsapás után 

Fotó: wikipedia CC BY 4.0

Az üzemanyaghiány miatt eddig három kórházban és 14 orvosi központban voltak kénytelenek leállítani az áramfejlesztőket, és emiatt a kritikus állapotú betegeket más intézményekbe kellett átszállítani. Az ENSZ szerint a Gázai övezetben sürgősen szükség lenne 5,6 millió dollár értékű üzemanyagra az egészségügyi intézmények működtetéséhez.

Az üzemanyaghiányt a Hamász és a Palesztin Hatóság közötti nézeteltérések okozzák, mert ebben a kérdésben nem sikerült megállapodásra jutniuk. A Gázai övezetben az áramellátás napi 4 és 6 óra között ingadozik.

Az ENSZ közlése szerint veszélybe kerültek a sürgősségi és diagnosztikai szolgáltatások, de emellett a szennyvíztisztítók és a vízellátást biztosító berendezések egy részét is leállás fenyegeti.

Az iszlamista Hamász mozgalom azt állítja, hogy a Palesztin Hatóság (PH) rámalláhi hivatala halogatja az Izrael által szállított üzemanyag árának kifizetését, a PH viszont azt válaszolta, hogy a Hamász nem adta át neki a gázai betegeknek eladott gyógyszerekből származó pénzt.

Az ENSZ bejelentéséhez hasonló figyelmeztetés érkezett néhány napja a gázai humanitárius válságról Gadi Ejzenkot izraeli vezérkari főnöktől is. Ő a kormányülésen azt mondta: tovább ronthatja a helyzetet a Gázai övezetben, hogy az Egyesült Államok csökkenti az ENSZ égisze alatt a palesztinokat segélyező UNRWA szervezet támogatását, és emiatt az enklávét humanitárius válság fenyegeti. A vezérkari főnök szerint ez akár háborús konfliktushoz is vezethet Izraellel, noha egyik fél sem szeretné ezt.

Az izraeli 10-es tévécsatorna szerint az övezetben egy-két éven belül elfogy az ivóvíz is, ugyanis a kutak a túlzott szivattyúzás miatt teljesen használhatatlanná válnak. Már ma is szinte ihatatlanul sós vizet adnak, és sótalanító berendezésekkel kellene biztosítani az övezet ivóvízellátását.

(MTI)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
ismerős a dolog; ott is szétlopják a támogatásokat! =))
Lepényleső
Mi ettől is jobban teljesítünk,kórházainkban napról-napra élünk.
nezelodo
Rakétákra azért van pénze a palesztinoknak, úgyhogy semmi baj

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.