Megszavazta a bukaresti szenátus szerdán a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításáról szóló törvényt.

A felsőház döntéshozó kamaraként járt el a tanintézet ügyében – írja a kronika.ro.

Döntött a szenátus: újra lehet alapítani a marosvásárhelyi gimnáziumot

Fotó: A szenátus Facebook oldala

Döntő házként elfogadta a bukaresti szenátus szerdán a helyi hatóságok által felszámolt marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításáról rendelkező törvénytervezetet, amelyet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) terjesztett a parlament elé.

A törvénytervezet szerint az iskola önálló jogi intézményként fog működni azokkal a már korábban elindult osztályokkal, amelyeket – a 2015-ös iskolaalapítás törvényességét megkérdőjelező ügyészségi eljárás nyomán – a tanfelügyelőség a Bolyai Farkas Elméleti Líceumhoz sorolt.

Az újraalakuló tanintézmény az 1948-ban államosított jogelődje által használt "II. Rákóczi Ferenc Gimnázium" nevet veszi fel.

Tavaly decemberben a tervezetet a képviselőház már elfogadta, így – ha senki sem terjeszt be alkotmányossági óvást ellene – hatályba lépéséhez már csak Klaus Iohannis államfő aláírására van szükség.

A szerdai döntés jó hír a magyar közösségnek, a kormánypártokkal kötött parlamenti együttműködési megállapodás kézzelfogható eredménye

– hangsúlyozta a szenátusi szavazást követően Kelemen Hunor szövetségi elnök.

Szerinte az iskola törvény általi létrehozásával a legjobb megoldást választotta az alakulat, hiszen ezt nem lehet közigazgatási perrel megtámadni, a tanintézetet csak az szüntetheti meg, aki létrehozta: kizárólag a parlament. Az RMDSZ hírlevele által idézett Kelemen Hunor abban bízik, hogy Klaus Johannis államfő személyében partnerre lelnek, nem fogja visszaküldeni a törvénytervezetet a parlamentnek, és mihamarabb kihirdeti azt.

- írta meg a Krónika.

Forrás: MTI, Krónika

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Lehet találgatni, hogy mennyibe lesz ez nekünk, hazai adófizetőknek.
Az lesz a nyerő, aki a legnagyobb számot tudja mondani. A vesztes pedig mi, fizetőnézők.
nevemnick
Van a nyuscsukoknak eszük. A hülye magyar had fizessen... és a jó magyar izé mindjárt rohan és viszi No-kiás dobozban a manit a NAGY MAGYAR tezsvíreknek a szavazatért.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.