A lengyel külügyminiszter Brüsszelben magyarázta az igazságügyi törvény módosítását, ami sokaknál kiverte a biztosítékot. A külügyér szerint van esély módosítani pár pontján a törvénynek.

Frans Timmermans-szal, az Európai Bizottság alelnökével folytatott brüsszeli megbeszélések segítséget jelenthetnek a lengyel belpolitika bizonyos kérdései, különösen az igazságügyi reform körül kialakult, eddig példa nélkül álló viták élének tompításához – jelentette ki Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter Brüsszelben csütörtökön.

Czaputowicz az uniós bizottság alelnökével folytatott megbeszélését követően arról tájékoztatott, hogy az eszmecsere a lengyelországi igazságszolgáltatási rendszer reformjára összpontosított, amely miatt az Európai Bizottság decemberben megindította az "atomfegyverként" is emlegetett, eddig példa nélküli, hetes cikk szerinti eljárást Varsóval szemben.

Noha a lengyel jogrendszer "összeegyeztethető a törvényekkel", további megbeszélésekre van szükség a kölcsönös megértés érdekében, ezért meghívta Varsóba a bizottság alelnökét, hogy ott az Alkotmánybíróság illetékeseivel beszéljék át a vitatott jogszabályt – mondta el a miniszter. Aláhúzta, a látogatás segíthet a lengyel kormánynak abban, hogy jobban elmagyarázza a reformok részleteit.

"Nem zárnám ki, hogy indokolt esetben néhány módosítást hajtsunk végre a szabályozáson, ha a lengyel hatóságok és parlament is ésszerűnek tartja azokat" – hangsúlyozta.

Frans Timmermans reményét fejezte ki, hogy heteken belül megoldást érnek el a lengyel jogállamisággal kapcsolatos vitában, amelyhez az esetleges varsói látogatása is hozzájárulhat márciusban.

A lengyel külügyminiszter a nap folyamán találkozott Federica Mogherinivel, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével, akivel a kelet-, és dél-európai, valamint a Nyugat-Balkánt érintő új uniós stratégiáról egyeztettek.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.