A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai karának kutatói szerint ehető a hó, de csak frissen – írta csütörtökön az Agerpres hírügynökség.

Az egyetem diákjai Máthé István mikrobiológus oktató vezetésével vizsgálták, hogy a frissen lehullott, illetve a többnapos hóban előfordulnak-e baktériumok és penészgombák, és ha igen, milyen mennyiségben.

Erdélyi kutatók: ehető a hó, de csak frissen

Fotó: pixabay.com CCO

A vizsgálatokat két alkalommal, 2017 januárjában és februárjában végezték, ezek során Csíkszereda központi parkjában, illetve a város egyik forgalmas körforgalmánál vettek steril eszközökkel, tiszta helyről hómintákat, közvetlenül havazáskor, illetve utána kétnaponta, a hatodik napig.

A vizsgálatok eredményei alapján megállapították, hogy mindkét mintavételi periódusban a baktériumok csíraszáma a frissen hullott hó esetében a legalacsonyabb (januárban 5 baktérium, míg februárban 20 baktérium milliliterenként), és a napok teltével emelkedik a számuk. A hatodik napra ez a szám 180-ra, illetve 278-ra emelkedett. A körforgalomnál vett hóminták esetében csak kissé voltak magasabb a baktériumok csíraszámai, mint a parkból vett minták esetében.

A frissen hullott hóban ugyanakkor nem mutattak ki penészgombát, utána pedig a csíraszámuk 5-20 között volt milliliterenként, de az idő múlásával számuk nem mutatott nagy változást. Ezt a penészgombák nagy hidegben történő kisebb túlélési arányával magyarázták.

Apaként és mikrobiológusként az volt a fő kérdés, hogy a gyerekek nyugodtan megehetik-e a havat? A mikrobiológiai vizsgálatok alapján a kérdésre a válaszom az, hogy nem tiltanám meg, hogy a gyerekek megkóstolják a havat, de ezt csak frissen hullott, vagy fél napnál nem régebbi hó esetében támogatnám

- nyilatkozta a kutatás eredményeit összegezve Máthé István.

(MTI)

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Equus
remélem, pár milliárddal a magyar kormány is támogatta a "kutatást". Ingyen adok egy tanácsot: a sátor melletti frissen esett hó nem ajánlott fogyasztásra, ha sárgás elszíneződést mutat.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
GeoCravker
Sőt, külön viszgálni kelleen, hogy kutyapisivel és anélkül mennyi az ásványanyag-tartalma. Hátha még egészséges is.
Amúgy minden, ami a szabad ég alatt van, fertőződik a levegőből. Ezt Pasteur korában már egyszer igazolák.
Igazán megnyugtató, hogy a levegő még nem sterilizálódott azelmúlt évszázad(ok) alatt.
Na de majd most. Egy ilyen fontos kutatás után.
maszk
(Hatezer) 7 év kutatás után, az erdélyi tudósok a magyar kormány 10 milliárdos kutatás-fejlesztés alapjából rájöttek, hogy a hó ehető.
49 ezer forintból meg lehet élni, főleg télen, amikor ehetünk havat.
Sőt, ha hóval betakarózól, még talán meg sem fagysz.

Most arra gondoltam, hogy megőrülök.
Olyan jó lenne megörülni - annyira könnyű lenne... annyival könnyebb lenne...

De nem bírok megőrülni!
Bocsánatot kérek orbán viktortól, hogy nem bírok megőrülni, és a sok innovatív kutatásfejlesztés ellenére sem fogok havat enni - havi 49 ezer forintért.
volvós
...csíkszeredai újdonság, a férfiak szerint ehető,
az ottani nők szerint lenyelhető...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.