A két Korea közötti párbeszédben szombaton történt előrelépés aggodalmat váltott ki a japán kormányból, hogy Szöul esetleg idő előtt Phenjan karjaiba rohan.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető húga, Kim Jodzsong Phenjanba szóló meghívót adott át szombaton Szöulban Mun Dzsein dél-koreai elnöknek, aki elfogadta.

Onodera Icunori japán védelmi miniszter egy szombati sajtótájékoztatóján kijelentette: a két Korea közötti párbeszéd előfeltételének kell lennie, hogy Észak-Korea megváltoztatja nukleáris és rakétapolitikáját.

A japán vezetők attól tartanak, hogy Phenjan ki akarja kezdeni a vele szemben felállt egységes frontot, mert a nemzetközi szankciók nagyon szorítják.

Ezért a szigetország most arra koncentrál, hogy erősítse az amerikai-japán-dél-koreai összetartást. Abe Sinzó kormánya amellett van, hogy tartsák fenn a kommunista államon a gazdasági és diplomáciai nyomást, még akkor is, ha enyhül a két Korea közötti viszony a téli olimpiának köszönhetően. Tokió szerint ha Phenjan feltételei szerint kezdenének el vele tárgyalni, az azt jelentené, hogy elfogadják atomhatalomnak. A japán kormány nem ellenzi a párbeszédet, ha elősegíti a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítését.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.