A székelyföldi Csíkszentsimonban tartott farsangbúcsúztatón vett részt Hans Klemm, az Amerikai Egyesült Államok, Paul Brummel, az Egyesült Királyság, Thomas Baekelandt Belgium és Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete – közölte szombaton az Agerpres hírügynökség.

Székelyföldön búcsúztatta a telet a bukaresti brit, amerikai, belga és magyar nagykövet
Fotó: Veres Nándor/MTI

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint a diplomaták némelyike a családjával vett részt a farsangi ünnepélyen, amelyen 13 Hargita megyei település hagyományőrzői mutatták be farsangi szokásaikat. A brit és a belga nagykövet a kürtőskalács készítését is kipróbálta az egyik standnál.

A nagykövetek elismerően nyilatkoztak az Agerpresnek a megismert néphagyományokról, a megkóstolt italokról és ételekről.

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott elnöke elmondta: politikamentes látogatáson vettek részt a vendégek, hogy a székelyföldi kulturális értékek, vendéglátás híre általuk messze jusson.

Hargita megyében 26 éve tartanak farsangbúcsúztató ünnepséget. Minden évben más település látja vendégül a hagyományőrző csoportokat.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Mohácsi busójárás nem kedves a nagyköveteknek? Pedig az UNESCO a mohácsi busójárást 2009. szeptember 30-án Abu Dhabiban, az Egyesült Arab Emirátusok fővárosában felvette, az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára.
Csizmás Kond
A farsang, a nagybőjt kezdete előtti mulatozások időszaka. Ez a népszokás már a kereszténység előtti időkben is meg volt. Mivel a katolikus egyház erkölcstelennek tartotta ezért az 1500-1700-as időkben be is tiltotta. Magyarországon a mohácsi vésszel összefüggésben került vissza a népszokások közé, és került fel az unesco szellemi örökségei közé, ahol közbe játszott az is hogy a szláv eredetet is belekavarták. Máshol ezt egyfajta pogány szokásként megtűrték és ha nem is világhírnévvel de folyamatosan megtartották.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.