Körülbelül 35-40 ezer katonája lehet Szíriában a Hezbollahnak – mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő a libanoni radikális síita szervezetről szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

A szakértő az általa következetesen terrorszervezetnek nevezett Hezbollahról megjegyezte, lassan utánpótlási vonalat épít ki Szírián keresztül Libanon és Irán között.

Jelenleg már több katonája lehet Szíriában, mint az Aszad-rezsimnek

- tette hozzá.

Izraelnek lépnie kell az ügyben, annál is inkább, mert több ezer rakéta előállítására képes gyárat épít a Hezbollah Dél-Libanonban

- mutatott rá.

A Hezbollah szerint "új stratégiai fázist" kezdetét jelenti az, hogy a szíriai légvédelem szombaton lelőtt egy F-16-os izraeli harci repülőgépet. Előzőleg Izrael egyik harci helikoptere lelőtt egy iráni drónt – amely szombat hajnalban behatolt Izrael területére – majd iráni célpontokat támadott Szíriában.

A síita szervezet szombaton azt közölte: az eset után a zsidó állam légiereje nem tudja majd úgy használni Szíria légterét, mint eddig. A fejlemények azt mutatják, hogy a régi egyensúlyok végérvényesen megbillentek – tette hozzá az Irán támogatását élvező Hezbollah, amely csapatokkal segíti Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjének erőit a szíriai polgárháborúban.

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.