A Fehér Ház is Oroszországot okolta csütörtökön a tavalyi súlyos számítógépes támadásokért, amelyek Ukrajnában kezdődtek.

A Sarah Huckabee Sanders szóvivő aláírásával este kiadott közleményben leszögezték, hogy a NotPetya néven ismertté vált, 2017-es kibertámadás "a Kreml azon erőfeszítéseinek sorába illeszkedik, amelyekkel megpróbálja destabilizálni Ukrajnát, és egyúttal még egyértelműbben jelzi Oroszország részvételét a konfliktusban". A közlemény szerint "ez olyan vakmerő és felelőtlen kibertámadás volt, amelynek meglesznek a nemzetközi következményei".

A közleményt azt követően adta ki a Fehér Ház, hogy az Egyesült Királyság kormánya is Oroszországot tette felelőssé a számítógépes támadásért.

Fehér Ház: elszabadult az oroszok által bevetetett számítógépes vírus

A Politico című lap megkérdezte a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivőjét, Marc Raimondit, hogy vajon a Fehér Ház milyen nemzetközi következményekre célozhatott. A szóvivő azzal válaszolt: "nem fogjuk megtáviratozni erőfeszítéseinket". A NotPetya zsarolóvírussal 2017 júniusában az ukrán pénzügyi rendszert próbálták megbénítani, tönkretéve az ukrán központi bank, a kijevi repülőtér és a csernobili atomerőmű számítógépes rendszerét is. A vírus azonban nemcsak Ukrajnában, hanem Európában, Ázsiában, Észak- és Dél-Amerikában mintegy 60 ország 200 vállalatának számítógépes hálózatát is megkárosította.

A Politico című lap emlékeztetett arra, hogy a NotPetya támadás zsarolóvírusát részben az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségtől (NSA) megszerzett hacker eszközökkel terjesztették el a különböző hálózatokon.

A The Wall Street Journal információi szerint az amerikai kormányzat eredetileg a britekkel összehangolva szerette volna kiadni közleményét, de ez a floridai középiskolában történt lövöldözés miatt végül nem történt meg.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Equus
és felelnek még a globális felmelegedésért is az oroszok... Ha már az iszlám államtól nem kell félni, valamitől csak rettegni kell... vajon mi lenne, ha javítanának a biztonsági rendszerükön?
Csizmás Kond
Államok közötti számítógépes támadásokat nem szokás nagydobra verni, sőt ha azt valaki egyéni hekker tette azt is csak akkor dicsekedik el ha elkapták...szóval ez olyasmi mint a már lebőgött szexuális zaklatások..
sokanvagyunk
Az orosz (?) zsarolóvírust "az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségtől (NSA) megszerzett hacker eszközökkel terjesztették el a különböző hálózatokon."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.