Egyelőre az EU diktálja a Brexitet; egy nemrég nyilvánosságra került brit kormányzati dokumentumból úgy tűnik, London meghátrál – mondta Kiss István, a Századvég kutatója a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában péntek reggel.

A dokumentum – amelyről még nem született döntés – azt tartalmazza, hogy az angolok elfogadnák az átmeneti időszakban, immár nélkülük született uniós jogszabályokat is. Ugyanakkor az uniós állampolgárok jöhetnének Nagy-Britanniába az átmeneti időszak lezárása, 2019 márciusa után is, csak a jogaik lehetnének kicsit mások, feltehetően szociális téren – ismertette a szakember.

Egyelőre az Európai Unió diktálja Nagy-Britanniának a Brexitet

Fotó: pixabay.com CCO

Kifejtette: Brüsszel álláspontja szerint, ha Nagy-Britannia szeretne továbbra is hozzáférni az európai közös piachoz, akkor az EU négy szabadságát – az áru, a tőke, a szolgáltatások és az egyének szabad mozgását – nem gátolhatja a kilépés után sem.

Az angol kormánypárti képviselők egy része az úgynevezett hard Brexitet, a kilépés minél gyorsabb lezárását sürgeti, és az EU-nak sem érdeke, hogy az átmeneti időszak elhúzódjon – tette hozzá Kiss István.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.