Szijjártó Péter külügyminiszter a boszniai Szerb Köztársaság fővárosában, Banja Lukában beszélt arról egy tanácskozáson, hogy a V4-es országok támogatják a térség euroatlanti integrációjának felgyorsítását.

A visegrádi csoport továbbra is támogatja a Nyugat-Balkán euroatlanti integrációját, és feltétlen támogatást ad a jelenlegi bolgár és a leendő osztrák soros uniós elnökségnek ahhoz, hogy felgyorsítsa ezt a folyamatot – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a boszniai Banja Lukában, ahol a nyugat-balkáni országok szakminisztereivel közösen szólalt fel pénteken a térség uniós bővítéséről tartott konferencián.

Szijjártó: a V4-ek támogatják a Nyugat-Balkán európai integrációját

Igor Crnadak, Bosznia-Hercegovina külügyminisztere és Szijjártó Péter

Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium

Hozzátette: Magyarország úgy gondolja, hogy az Európai Unió számára mind gazdasági, mind biztonsági szempontból fontos a bővítés. Európában a biztonság kérdése felértékelődött azóta, hogy a migráció miatt megnőtt a terrorfenyegetettség. "Az Európai Uniónak biztonsági érdeke a nyugat-balkáni bővítés" – szögezte le.

Mint mondta: Budapest nem elégedett az Európai Bizottság bővítési folyamatról kiadott dokumentumával. "A bővítési folyamat két éllovasa ma kétségtelenül Szerbia és Montenegró, és az ő esetükben kitűzött 2025-ös kitűzött céldátum borzasztó messze van" – magyarázta Szijjártó Péter. Úgy folytatta: fel kell gyorsítani az említett két ország tárgyalási folyamatát, mert "ez magával fogja hozni a többi, integrációra vágyó ország tárgyalási folyamatainak a felgyorsítását is".

Magyarország feltétlen támogatója annak, hogy mielőbb meginduljon Bosznia-Hercegovina NATO-tagsági akcióprogramja – húzta alá a külgazdasági és külügyminiszter. "Amióta ez az ügy napirenden van, most vagyok a legoptimistább, ugyanis nagyon pozitív elmozdulást látunk néhány nagy tagország álláspontjában" – fogalmazott a politikus.

Szijjártó Péter egyben gratulált a boszniai kormánynak az európai integrációs előrehaladáshoz, illetve ahhoz, hogy megszülettek a válaszok a csatlakozást előkészítő uniós kérdőívben található több mint háromezer kérdésre. "Azt ígérem Önöknek, hogy Magyarország mindent megtesz annak érdekében, hogy a válaszok uniós kiértékelése minél hamarabb megvalósuljon" – húzta alá a tárcavezető Banja Luka-i sajtótájékoztatóján. Mint mondta: Magyarország továbbra is készen áll arra, hogy az integrációhoz szükséges reformokat támogassa. Ennek érdekében egy magyar diplomatát delegáltak a boszniai külügyminisztériumba, aki a jövőben segíti majd a bosnyák tárgyalási folyamatot.

(MTI)

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
F_Viktor
@RonaGyuri: Ez a nyamvadt porcelánbolti elefánt a héten már hazudott nagyobbat is a birkáinak, miszerint a románoktól majd évi 3 milliárd m3 gázt hoz az országba, amit még aznap a román fél meg is cáfolt.
Ma Magyarországon a fityesz maffia mindenféle következmény nélkül bármit be tud hazudni a 2,5 milliós nyájának a szemébe.
vladimir putin
Egy másik idióta meg azt mondta a buszon, hogy a Soros ki akarja zárni Európából a kazahokat.
(öregasszony, nyakig kirúzsozva, jól szituáltnak tűnő jelmezben)

Oktatási rendszer bazmeg!
(ezeknek mondjuk tökre nem számít, mert örömmel fizeti a rezsinövelést is)
quadrocopter
Aha, hogy a bosnyákok legyenek az előretolt helyőrség?
cs.n.
Szijjártó Péternek van egy veszélyes terve: muszlimok millióit szeretné az Európai Unióba hozni. Ez felháborító! Stop Szijjártó

Miért, hát nem igaz? :) Ha mind csatlakoznak, akkor minimum kétmillió muszlimmal több lenne az unióban. A bosnyákoknál pl. ők a többség.
papa.49
Szopottszar a többi V4 tud erről ???
Én kétlem ez csak szokásos hazugságaid egyike volt !!!
rohács1926
Persze, szeretné még jobban felhígítani, problematikusabb közösségé tenni az Uniót.
Mert a zavaros víz az ő természetes közege. Ott tud igazán lubickolni, sőt még aratni is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.