A kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) ellen rendeztek újabb tüntetéseket vasárnap este Bukarestben és Románia számos nagyvárosában interneten szerveződő ellenzéki csoportosulások, miután a héten Tudorel Toader igazságügyi miniszter a korrupcióellenes főügyész, Laura Codruta Kövesi leváltását kezdeményezte.

A bukaresti kormánypalota előtti téren összegyűlt több ezer ember "Nem akarunk tolvaj nemzet lenni", "Igazságszolgáltatást, nem korrupciót", "PSD a vörös pestis", "Tudorel, inkább te tűnj el, a tolvajokkal együtt" rigmusokat skandált.

"Nem akarunk tolvaj nemzet lenni" – éppen a korrupció ellen tüntetnek Romániában

Tüntetők Bukarestben – Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

Romániában az utóbbi évben rendszeressé váltak a korrupcióellenes jelszavakkal rendezett kormányellenes demonstrációk. A tüntetők meggyőződése, hogy Toader a PSD politikai parancsának engedelmeskedve emelt megalapozatlan kifogást a korrupcióellenes főügyész tevékenysége ellen, a kormánypárt pedig azért indított kampányt a vádhatóság ellen, hogy politikai ellenőrzés alá vonja az igazságszolgáltatást és megvédje korrupt politikusait a felelősségre vonástól.

A kormányon lévő PSD-ALDE szociálliberális koalíció viszont azt állítja: az ügyészségi túlkapások miatt Románia ügyészállammá vált, ahol nem érvényesül az ártatlanság vélelme, az országot pedig egy obskúrus háttérhatalom irányítja, amely eszközként használja a korrupcióellenes ügyészséget (DNA) az engedelmeskedni nem hajlandó közéleti szereplők eltávolítására.

Az igazságügyi miniszter csütörtökön közzétett jelentésében úgy értékelte: Laura Codruta Kövesi önkényesen, hatáskörét túllépve, alkotmánysértő és törvénytelen módon vezeti a korrupcióellenes ügyészséget, ezért leváltását kezdeményezte. A főügyész esetleges elmozdításáról a jobboldali Klaus Iohannis államfő dönthet. A hivatalos döntés még nem született meg, de az elnök sajtónyilatkozataiban már jelezte: elégedett Kövesi tevékenységével és nem lát okot leváltására.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Borsodi
Lehet másolni,a baj ők nem akarnak mi már vagyunk.
F_Viktor
@Borsodi: A gond az, hogy Magyarország 2010 óta a 2,5 millió tolvaj országává vált.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.