Célzott szankciók előkészítésére szólították fel az uniós tagországok külügyminiszterei hétfőn Federica Mogherinit, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét a rohingja kisebbség elleni "súlyos és módszeres" emberijog-sértésekért felelős mianmari tábornokok ellen.

A brüsszeli tanácsülés résztvevői felszólították Mogherinit, hogy haladéktalanul dolgozzon ki javaslatokat a Mianmar elleni uniós fegyverembargó kiterjesztésére, illetve készítsen elő célzott szankciókat a hadsereg azon vezetői ellen, akik felelősek a tisztogatásért.

Az EU célzott szankciókat készít elő mianmari tábornokok ellen a rohingják legyilkolása miatt

Mianmarból elmenekült rohingja muzulmán asszony segélyelosztásra vár egy kibővített szükségtáborban a mianmari határ közelében fekvő bangladesi Cox's Bazaar térségében, Ukhijában 2018. február 12-én. Hivatalos adatok szerint több mint egymillió rohingját regisztráltak a bangladesi hatóságok a Mianmarral határos térségben található menekülttáborokban. (MTI/EPA/Abir Abdullah)

Az uniós külügyminiszterek elítélték a mianmari fegyveres erők által elkövetett, "jelenleg is folytatódó, széles körű és módszeres emberijog-sértéseket", például a tömeges nemi erőszakot és a gyilkosságokat.

Emellett felszólították a délkelet-ázsiai ország kormányát, hogy teremtse meg a rohingja menekültek "önkéntes és biztonságos" hazatérésének feltételeit, valamint állítsa bíróság elé a felelősöket.

Az Egyesült Államok decemberben büntetőintézkedéseket fogadott el az etnikai tisztogatás irányításával vádolt Maung Maung Soe tábornok ellen. Névtelenséget kérő uniós diplomaták szerint az EU szankciós listája több nevet fog tartalmazni.

A nyugat-mianmari Arakán szövetségi államból – becslések szerint – körülbelül 700 ezer rohingja menekült el tavaly augusztus vége óta a mianmari hadsereg "tisztogató" műveletei miatt, amelyeket a katonaság muszlim szélsőségesek támadásaira válaszul indított. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa etnikai tisztogatásnak minősítette a történteket.

Arakánban nagyjából egymillió rohingja muszlim élt gyakorlatilag teljes jogfosztottságban, ugyanis a többségében buddhista Mianmar vezetése bangladesi illegális bevándorlónak tekinti őket, és állampolgárságot sem volt hajlandó adni nekik.

(MTI)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
wagabund
@Shikari: adódik a kérdés, miért is? mert nem mindenki néger..
wagabund
Valamelyik nem hazai adón mutatták ezeket a helyeket..Isten irgalmazzon nekik...de nekünk is...nehogy eszükbe jusson az embercsempészeknek, hogy Magyarországon még van hely...

a megrázó az volt, hogy afrika közepén egyenruhás fehérek csak nézték, hogy a helyiek mészárolják egymást...el nem tudom képzelni honnan jöhettek a tokától bokáig fegyverben álló katonák, de érdkes módon nem zulu nyelven beszéltek, hanem fransziául(sic)..
wagabund
@Shikari: ...hmmm érdekes...hogy kerül oda egy unijós ország szervezésében a légió? esetleg van akinek mindent szabad?

tudom ám a választ, ez csak álkérdés
picike1
@wagabund: @Shikari: tudjátok ez hosszu !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.