Helyén marad és újra szólni fog az úgynevezett Hitler-harang a németországi Herxheim am Berg protestáns templomában – így döntött a Rajna-vidék-Pfalz tartományban fekvő falu önkormányzata. A hétfőn este 10:3 arányban megszavazott határozat szerint a harangnak a helyén kell maradnia, hogy "ösztönzést adjon a megbékélésnek és figyelmeztessen az erőszakra és igazságtalanságra".

A vitatott harang 1934 óta lóg a Jakobskirche tornyában, a rajta látható horogkereszt és az Alles für's Vaterland – Adolf Hitler (Mindent a hazáért – Adolf Hitler) náci felirat miatt azonban tavaly országos figyelembe középpontjába került, és a helyi gyülekezet szeptemberben úgy döntött, elnémítja a harangot, nehogy a templom és a falu szélsőjobboldali zarándokhellyé váljon.

A tartományi evangélikus egyház felajánlotta, hogy állja a harang leszerelésének és egy új harang beszerzésének a költségeit, az önkormányzat azonban végül egy általa végeztetett szakvéleményre hivatkozva a harang megtartása és újbóli üzembe helyezése mellett döntött azzal, hogy a templom falán a harang múltjára utaló emléktáblát helyeznek el.

A szakértői vélemény szerint a harang műemléknek tekintendő, és vagy múzeumban kell elhelyezni, vagy a templomtoronyban kell hagyni, "eltávolítása menekülés lenne a higgadt és elfogulatlan emlékezéskultúra elől".

Az önkormányzat határozatát a közönség egy része tapssal fogadta, egy jelenlévő lakos szerint a döntés megfelel a többség akaratának.

A Németországi Zsidók Központi Tanácsának (ZdJ) elnöke, Josef Schuster szeptemberben azt mondta, hogy a harangnak múzeumban lenne a helye, "felfoghatatlan, hogy egy ilyen harangot egyáltalán valaha kitettek egy templomban".

Előtte egy nyugdíjas tanárnő újságcikkben bírálta, hogy a templomban semmi sem utal a harang történetére.

Forrás: MTI

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

sokanvagyunk
Fura nép ez a német, újabban igencsak befogadó lett, de Hitler legalább az övék lett (osztrák migránsból)... - velünk most az RTL-en keresztül Szulejmán szultánt szerettetik folyamatosan.
CsipkeRózsa
Inkább a múzeumba való egy ilyen harang.
kokopelli
@sokanvagyunk: az RTL az luxemburgi adó,és én még sohasem láttam a német
RTL-en Sulejmán Scheißet,még nem is tudtam,hogy olyan van! Egyébként függet-
privát adó! ;-)
sokanvagyunk
@kokopelli: Köszi... - a magyar nyelvű RTL-en.
kokopelli
@sokanvagyunk: csak azért írtam,mert dolgoztam luxemburgi és holland kollé-
gákkal! Marha rendesek és vidámak (na meg sörösek) voltak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.