Nyolcra nőtt az Egyesült Államok északkeleti partvidékét sújtó ítéletidő halálos áldozatainak a száma; a heves esőzések és havazások kíséretében tomboló orkán erejű szél szombaton már második napja okozott súlyos fennakadásokat a közúti, vasúti és légi forgalomban, több százezer ember maradt áram nélkül a téli hidegben.

A haláleseteket minden esetben a szélvihar által kidöntött fák okozták Massachusetts, New York, Virginia, Maryland és Pennsylvania államokban. Az ABC hírtelevízió legfrissebb összesítése szerint 13 északkeleti államban mintegy kétmillió háztartás maradt áram nélkül a villanyvezetékekre dőlt fák miatt. Az áramszolgáltató vállalatok szakemberei második napja éjt nappallá téve próbálják helyreállítani az áramszolgáltatást.

Nyolc embert megölt az ítéletidő az USA-ban

Az Amtrak vasúttársaság Washington, New York és Boston között közlekedő vonatai szombaton is tetemes késésekkel közlekedtek. Előző nap teljesen állt a vasúti forgalom az északkeleti folyosón. A légi forgalmat figyelő FlightAware portál szerint az ítéletidő miatt szombaton mintegy hatszáz járatot töröltek az Egyesült Államok északkeleti repülőterein. Előző nap háromezer repülőgép vesztegelt a vihar miatt.

A pénteken kezdődött vihar némileg alábbhagyott szombaton, a nyílt tenger felé véve útját, de is így óránkénti nyolcvan kilométeres széllökések okoznak bajokat a part menti térségben. Sok helyütt, kiváltképpen Új-Anglia településein újabb áradások voltak. Szombat délután Massachusetts államban is szükséghelyzetet hirdettek, miután előző nap Virginiában és Marylandben is ilyen rendkívüli hatósági intézkedést kellett bevezetni, hogy a természeti csapás okozta károk felszámolásakor hozzájuthassanak a szövetségi forrásokhoz.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: Don EMMERT / AFP

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.