Az oroszok 69 százaléka szavazna Vlagyimir Putyinra az egy hét múlva megtartandó elnökválasztáson – közölte vasárnap a VCIOM orosz állami közvélemény-kutató intézet.

A válaszadók közül 74 százalék mondta azt, hogy biztosan, 9 százalék pedig azt, hogy feltehetően elmegy majd szavazni. A felmérés alapján a szakértők arra a következtésre jutottak, hogy 63 és 67 százalék közötti részvétel várható és hogy Putyin a voksok 69-73 százalékára számíthat a március 18-án megtartandó elnökválasztáson.

69 százalék szavazna Putyinra – egy hét múlva választ Oroszország

Fotó: wikipedia/kremlin.ru

Ha ez valóban így lesz, akkor közel kerül majd a megvalósuláshoz a Kreml által sajtóértesülések szerint kitűzött cél, vagyis a hivatalban lévő államfő 70 százalék részvétel melletti 70 százalékos támogatottsága. Ez a várakozások szerint bírálói szemében is megerősítené a jelenlegi politikai kurzus legitimitását.

A részvételt egyébként számos eszközzel próbálják fellendíteni Oroszországban: a választási aktivitást a hivatalos hirdetések mellett a szórakoztatóipar és a sport celebritásai próbálják meg fellendíteni, a voksolást több helyen összekapcsolják helyi jelentőségű népszavazással vagy tömegrendezvényekkel, az először választók pedig ajándékot kaphatnak. A Központi Választási Bizottsághoz egyébként érkeztek be arra vonatkozó panaszok, hogy állami és önkormányzati vállalatok alkalmazottjaira, valamint diákokra nyomást próbáltak meg gyakorolni a részvétel érdekében.

A közvélemény-kutató intézet által megkérdezett mintegy négyezer választópolgárok közül egyébként 7 százalék Pavel Grugyinyin üzletemberre, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja jelöltjére adná le voksát, Vlagyimir Zsirinovszkij, a liberális demokraták vezére 5 pedig százalékot kapna. Őket Kszenyija Szobcsak (Polgári Kezdeményezés) követi 2 százalékos támogatottsággal, majd Grigorij Javliszkij (Jabloko) és Szergej Baburin (Oroszországi Össznépi Szövetség) 1-1 százalékkal, továbbá Borisz Tyitov (Vállalkozók Pártja) és Makszim Szurajkin (Oroszország Kommunistái) egyaránt kevesebb mint 1 százalékos népszerűséggel.

A közvélemény-kutatók prognózisa szerint Grugyinyin a voksok 10-14, Zsirinovszkij 8-12, Szobcsak 2-3, Javlinszkij pedig 1-2 százalékára számíthat. A többi jelölt feltehetően nem fogja elérni az 1 százalékot. A felmérés statisztikai hibahatára 95 százalékos valószínűséggel 1,6 százalékpont.

A legnagyobb független orosz közvélemény-kutató intézet, a Jurij Levada Független Elemzőközpont, mivel külföldi ügynökké minősítették, nem közölhet az elnökválasztásra vonatkozó adatokat a kampány során.

(MTI)

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Mert az orosz állami közvélemény-kutató intézet is annyira objektív, mint nálunk a nézőpont intézet, vagy a századvég(bél). Aki meg rosszul szavaz, az sugárzó izotópot, vagy idegmérget, kap, hogy szokja a rendet.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
@libellle: Volt az tán 200 % -os statisztikai hibahatár.
nihil
EZ A MÁSIK BÉLFÉREG GECI.

Sosem értettem, hogy akik az ilyen gecik közelében vannak, miért nem nyírják ki ezeket.
Csak egy kibaszott ceruza kell ahhoz, hogy örökre kiradírozzák az ilyen mocskokat az életből, és elhozzák a szabadságot a népnek.
Mi a faszért fél ennyire mindenki?
Mi a fasztól félsz!?
Meghalsz?
Mindenki meghal, baszd meg!
Meghalhattál volna hősként, de csak egy kis felejtős geciként döglesz meg kiöregedett faszként valahol egy vidéki kocsma hátsó budijában.
Az erős és bátor, ahogy a saját hányásában csúszkál...
cs.n.
Csak? Putyin biztos elégedetlen ezzel. Lehet, csak fordítva nézték, és nem 69, hanem 96.
wagabund
-Tábornok úr! direkt kértem, hogy legalább 80%-ot számoljanak! erre sem képesek? Hogy védik a hazájukat, ha még egyszerű papírfecniket sem tudnak a parancsom szerint megszámolni?
-ne habogjon, még jóváteheti ezt a mulasztását...-szóval csak 73% szavazott rám? nos egy héten belül kérem a 27% másra szavazó nevét, címét lakhely szerint csoportosítva!
-értettem!
-távozhat!
quadrocopter
" a VCIOM orosz állami közvélemény-kutató intézet." Bruhahahahahah----hihihihhihi...inkább időjárást mondjatok be vazze, de abban is hazudnátok.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.