A lampedusai migránstábor azonnali kiürítését és bezárását rendelte el a római belügyminisztérium kedden, az ott kialakult helyzet miatt.

A belügyminiszteri rendelkezés értelmében, a lampedusai táborban tartózkodó személyeket minél gyorsabban máshova szállítják át, majd a központot bezárják és átépítik.

A központban március 8-án tűz ütött ki. Az ezt követő ellenőrzésen fény derült a táborban uralkodó "embertelen" állapotokra, amelyeket az olasz Vöröskereszt jelentésben foglalt össze. Eszerint a migránsok azonosítását szolgáló táborban az érkezőknek eredetileg 24 és 48 óra közötti időt kellene tölteni, hogy utána a menedékkérelemre jogosultakat máshova helyezzék át, az illegális bevandorlókat pedig kiutasítsák. A Lampedusára érkezők azonban heteket vagy akár hónapokat töltenek a táborban.

A jelentés szerint a táborban nincsen elég férőhely, ezért az itt tartózkodók a szabad ég alatt alszanak, nem működik a menza, ezért az ételt ott fogyasztják el, ahol tudják, az illemhelyeknek nincsen ajtaja, a matracok piszkosak, a kíséret nélküli kiskorúakat nem különítik el a felnőtt férfiaktól.

Az afrikai migrációs útvonal egyik európai kapujának tartott Lampedusa, Olaszország legdélibb szigete a kilencvenes évek eleje óta migrációs tranzitállomásnak számít. Azóta mintegy 400 ezer migráns haladt át a szigeten. A legtöbben 2011-ben voltak a 800 fős táborban, amikor a hatezer lakosú szigeten ennél is magasabb volt a migránsok száma.

A táborban gyakoriak a lázadások: a migránsok utoljára idén januárban tartottak éhségsztrájkot és össze is varrták ajkukat áthelyezésüket követelve az olasz félszigetre.

A migránstábort 2015 őszén alakították át úgynevezett regisztrációs központtá. Ez volt az első olaszországi hot spot, amelyet Róma Brüsszel sürgetésére nyitott meg a tömegesen érkező migránsok fényképpel és ujjnyomattal való regisztrálására.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Nem regisztrálni kell őket hanem szépen visszaküldeni Afrikába. Mene kül neka sivatag elől, de az idióta vereskeresztnek, mekkergültnek mega szeretet szolgálatnak fel kéne fognia, hogy az egymilliárd négert nem tudjuk etetni. Embertelen világ van Afrikában, Arábiában, Ázsiában, Indonéziában, Dél Amerikában, de ott kell lakjanak, ahol élnek. Nem nálunk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.