Meghalt Stephen Hawking világhírű brit elméleti fizikus. A 76 éves tudós halálhírét szerdára virradóra közölte családja.

Stephen Hawking, akit elsősorban a fekete lyukakkal és a relativitással kapcsolatos munkája tett ismertté, számos közkedvelt tudományos könyv szerzője is volt. Egyik legismertebb ilyen munkája Az idő rövid története, a térről és időről szóló, a modern fizika témáit boncolgató ismeretterjesztő kötet.

Meghalt Stephen Hawking világhírű fizikus

Justin TALLIS / AFP

„Mély szomorúsággal közöljük, hogy szeretett apánk ma elhunyt. Nagyszerű tudós volt, és különleges ember, akinek munkája és hagyatéka még sokáig velünk lesz”

– írták gyerekei, Lucy, Robert és Tim.

Közleményükben gyermekei Hawking bátorságát és kitartását méltatták, és azt írták, humorával világszerte sokakat inspirált. „Egyszer azt mondta, nem lenne nagy dolog az univerzum, ha nem lenne olyan emberek otthona, akiket szeretsz. Örökre hiányozni fog.”

Meghalt Stephen Hawking világhírű fizikus

Fotó: Jewel SAMAD / AFP

Stephen Hawking

1942. január 8-án született Oxfordban

1959-ben vették fel az Oxfordi Egyetemre, Cambridge-ben PhD-zett

1963-ban motoros neuronbetegséget diagnosztizáltak nála, az orvosok két további évet adtak neki

1974-re vázolta fel a fekete lyukakkal kapcsolatos legfontosabb teóriáját

1988-ban jelent meg legsikeresebb könyve, Az idő rövid története, amelyből több mint 10 millió példányt adta el

2014-ben megfilmesítették az életét A mindenség története címmel, a vásznon Eddie Redmayne alakította

Cikk- és címlapkép: Justin TALLIS / AFP

(BBC, hvg.hu, MTI)

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Klubtag
Tisztelgek egy olyan rendkívüli tudós életműve és egy bátor ember emléke előtt, aki maradandó értéket hagyott a világ tudományos kincsei között.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
F_Viktor
@Peller Anikó: A tenzorok a fizikából átvitt matematikai objektum. Einstein ezt használta fel, s alkotta meg az Einstein-tenzort. Egy független a koordináta rendszerben a deformálható anyagokban, testekben fellépő feszültségek és nyomások leírását ültette át az energia hatását a térre és időre.

Írod:
"Csakhogy a tenzorok nem a téridő változásait írják le, mert olyan nincs. A relativitáselmélet egy fizikailag létező anyagi hatást ír le..."

Fentebb írtam, annyira nincs változás, hogy a gravitációs hullámokat már öt esetben mérni tudták, ezért volt csillagszórás a Nobel Bizottságnál. Hamarosan Indiában és Európában is épülnek interferométerek, de majd mikor a világűrbe telepítenek, az lesz a komoly.

Az Einstein-tenzor sem "egy fizikailag létező anyagi hatást ír le", hanem a téridő görbültségét!
Ugye, sem a tér, sem az idő nem anyag!
Tehát a "geometria" nincs felmagasztalva" :-)

Írod:
"Ha azt mondod fodrozódik a téridő akkor hazudsz."

Pedig az öt publikált mérés meggyőzött, igen, a téridő változhat, hullámozhat, nevezhetjük fodrozódásnak is, s mégsem hazudok :-))

Írod:
"Ez az anyagi hatás a fizikusok előtt ismeretlen, az éternek megfelelő sugárzás lehet."

Távolság mérésen alapszik a kutatás, tehát nincs semmi ismeretlen.
Az étert pedig felejtsük el, köszönhetően Einsteinnek... ;-)
human
@F_Viktor: Ez jó hír. Sok tájékozatlan emberke van aki nagyon vevő az összeesküvés elméletekre. Személy szerint is ismerek egy ilyet. Nagyon elmerült benne. Esküszöm ijesztő volt hallani azt a sok baromságot amit ezekből a videókból ő ténynek vesz.
Még évekkel ezelőtt láttam egy videót ami "leleplezte" Obama testőrségében lebukott gyíkembert. Volt ott nagyított képrészlet, hőkamera felvétel :) marhaságok. Csak mivel elég sokat foglalkoztam videovágással egyből bukott a sztori. A neten is leírtam, hogy miért néz ki furcsán a gyenge fényél a kopasz biztonsági őr feje, füle és hogy a hőkamerás felvétel pusztán egyszerű színcserés trükk amit a youtube-ról is meg lehet tanulni. Csak hát az én kommentemet látták talán 10-en a videókat meg 100 ezren. Egyszerűen az online kamugyárak ellen legfeljebb ilyen szankciókkal vagy az oktatással lehet harcolni különben a butaság megállíthatatlanul terjeszkedni fog. Van aki persze legyint, hogy az emberek jelentős része nem hiszi el. De Magyarország a példa rá, hogy megfelelő körülmények közt az a kisebbség elég nagy tud lenni ahhoz, hogy az általuk választott vezetők diktáljanak.
papa.49
Nagy elme volt nyugodjék békében ...
Peller Anikó
@F_Viktor: sajnos egy szót sem értettél meg amit írok. Akkor egyszerűsítsük tovább, legyen most csak ez az egy dolog, ezt állítom:

Az egyenletek nem a téridő változásait írják le, mert olyan nincs. Mást írnak le, olyan valamit ami létezik a természetben.

A téridő csak egy kitalált geometria, nem a természetben létező dolog. A természet nem használ egyenleteket. Ha téridő nincs (mert nincs) akkor az nem görbülhet. Másvalami létezik és ezt a másvalamit véled téridőnek. Ezt a másvalamit méred. Nem a téridőt.

Ha ez nem megy akkor nem tudunk továbbmenni.
F_Viktor
@Peller Anikó: Elméleted alapján akkor nincs se távolság, se időtartam, se sebesség?!
Peller Anikó
@F_Viktor: fizikailag természetesen nincs, mert ezek fogalmak, ember által alkotott fogalmak.

A természetben csak anyag létezik, a fogalmakat mi alkotjuk.

Távolság már csak azért sem létezik mert a távolságot matematikai pontok között definiáljuk. Anyagi, kiterjedéssel bíró testek között nem is tudod meghatározni a távolságot, csak akkor ha matematikai pontot jelölsz ki rajta.

Az időtartamot is mi definiáljuk, a természetben nincs ilyen, a természetnek nincs órája, ő nem méri az időt. Az idő valamilyen ciklusos folyamat ember által történő számlálása, például az 1 év ugye a Föld bolygó egy keringési ciklusa a Nap körül. Vagy az 1 nap a Föld tengelykörüli fogásának 1 ciklusa. Vagy a Cs atom rezgési ciklusait számoljuk és ebből 9 192 631 770 darabot nevezünk 1 másodpercnek. De nincs olyan, hogy idő. Mozgó anyag van, de ha nem lennének ciklikus mozgások akkor bajban lennénk az idő mérésével.

Sebesség sincs, mozgó anyag van. Ehhez rendelünk (mi, emberek) sebesség fogalmat, mert ez a fogalom nekünk hasznos, a rendőrök meg kifejezetten ugranak erre a fogalomra.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.