A romániai megyék több mint egyharmadában, több mint hetven településen okoz gondot az árvíz – derült ki a katasztrófavédelem szerda délelőtti összesítéséből.

Brassó, Kovászna, Hargita, Maros, Arges, Buzau, Calarasi, Dolj, Dambovita, Giugiu, Ilfov, Prahova, Olt, Teleorman és Vaslui megyében 53 lakóházat, 85 gazdasági épületet, több mint hatszáz kutat, öt hidat öntött el a víz, amely két főutat és öt megyei utat is járhatatlanná tett.

Szerda reggel víz alá került a Háromszéket a Kárpátokon túli Buzau megyével összekötő DN10 országút Szitabodza és Siriu közötti szakasza, ezért az utat lezárták. A Nagy-Küküllő is kilépett medréből és egy több mint 100 méteres szakaszon elöntötte a Maros megyei Héjjasfalva és a Hargita megyei Székelykeresztúr közötti a DN 13C országutat, így Székelyudvarhely is Segesvár felől csak Balavásár és Szováta felé kerülve, a DN13A útvonalon közelíthető meg.

A katasztrófavédelem arra figyelmezteti az áradások által fenyegetett térségek lakóit, hogy kerüljék el az elöntött térségeket, ne próbáljanak járművel sem átkelni a vízátfolyásokon, mert egy személygépkocsi akár már 40 centiméteres vízben is felúszhat és 60 centiméteresnél mélyebb vízben pedig az ár már elsodorja a járművet.

A Brassó megyei Homoródon, Királyhalmán, Kutastelepen és Paltinon tanítási szünetet rendelt el a tanfelügyelőség a szakadó eső és árvízveszély miatt. A megyeszékhelytől 15 kilométernyire északra fekvő Szúnyogszéken 400 háztartás maradt villanyáram nélkül, miután egy transzformátor meghibásodott a kiadós csapadék miatt.

Szerda estig vörös (harmadfokú) árvízvédelmi riasztás van érvényben a háromszéki Feketeügy alsó szakaszán, az Olt többi székelyföldi mellékvizein pedig sárga (elsőfokú) riasztás van érvényben.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.