Afrikai sertéspestist (ASP) diagnosztizált a magyar-román határtól mintegy 4 kilométerre a Román Állategészségügyi Szolgálat.

Már a magyar határ közvetlen közelében is felütötte fejét az afrikai sertéspestis

A kitörés miatt néhány újabb magyarországi, határ menti településen is állategészségügyi korlátozó intézkedéseket kellett bevezetni – tette közzé a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján szerdán.

Közölték: az afrikai sertéspestis gyanúja a romániai Újbereken (Bercu Nou; Szatmár megye), egy háztáji állományban merült fel, amit március 12-én az előzetes laboratóriumi vizsgálatok is megerősítettek. A román állategészségügyi hatóság haladéktalanul meghozta a jogszabályokban előírt intézkedéseket, a járványügyi nyomozás folyamatban van.

A 2018 januárjában, Mikolán megállapított afrikai sertéspestis kitörés miatt elrendelt 3 kilométeres védőkörzet, valamint 10 kilométeres megfigyelési körzet területe módosult, ezáltal a megfigyelési körzet Magyarország területére átnyúló része is.

A magyar állategészségügyi szolgálat haladéktalanul kibővítette az állategészségügyi megfigyelési körzetet: a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Garbolc, Nagyhódos, Kishódos, Méhtelek, Zajta, Rozsály és Tisztaberek teljes közigazgatási területe, illetve Kispalád külterületének egy része került korlátozás alá.

Az állatorvosok a korlátozás alá vont területen hamarosan felkeresik a sertéstartókat, hogy számba vegyék és megvizsgálják a sertéseket. Az érintett területen belül tilos a sertések bármilyen célú szállítása. A sertéstartóknak a gazdaságaikban észlelt minden megbetegedett, vagy elhullott sertésről értesíteniük kell a hatósági állatorvost, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat – hívta fel a figyelmet a Nébih.

A betegségről, annak európai terjedéséről és a védekezési lehetőségekről további információk olvashatók a Nébih honlapján. Ugyanitt megtalálható a korlátozás alá eső magyarországi települések listája, valamint interaktív térképen megtekinthetők az ország különböző kockázati besorolású területei, és elérhető az országos főállatorvos nemrég megjelent, az afrikai sertéspestis elleni védekezést, és a korai felderítést célzó intézkedésekről szóló határozata.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kokopelli
@karma1: Logika? A "spanyol-nátha" meg cca.100 ével ezelőtt az USÁ-ból a katonák
által jött át Európába,és több áldazatot követelt mint a háború maga! A vita olyan feles-
leges,mint a pápa fütyije és a férfiak mellbimbólja!" A "madárnáthán" is vitatkoznak a
mai napig! ..úgyhogy reménytelen,mert mindenki elővezeti a "tudós énjét",de mindenki
csak utánanéz valahol!Én is "csak" utánanéztem! ;-)...1914-ben még a Vater sem szüle-
tett meg!!! ;-)
karma1
@kokopelli: Az enyem 13-ban szuletett , a mamam 19-ben, de a mamam noveret a spanyolnatha vitte el. Mar felnottkent, 27 evesen...
A spanyol natha lett volna a kovetkezo megjegyzesem - de megeloztel...:)
karma1
@kokopelli: Ja, a masik az ausztral influenza lett volna,... Meg kell hogy mondjam, ez a flu csak Auziban es itt nem ismert. Pedig ha valahol, akkor Ausztraliaban kene pusztitania, nem?
Na, maradjunk ennel...:o)))
Pálinkás Pál
@karma1: Te valamit nagyon nem értesz...Tudod nagyon jól hogy orbán egy senki a szememben...és mint mondtam,most azt beszéljük meg mit mondott,nem azt hogy mit tett,ahogy írtam is...És a hivatalos "álláspontja" az,hogy nem kell egy migráns sem..amivel teljes mértékben egyet tudok érteni,az más kérdés hogy én másképp kezeltem volna a problémát... Én megoldottam volna hogy az unioban még a gondolat se merüljön fel hogy Magyarországra migránst küldjenek...
Jozefina
Szegény kósa mama retteghet, hogy mi lesz a disznócskákkal???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.