Afrikai sertéspestist (ASP) diagnosztizált a magyar-román határtól mintegy 4 kilométerre a Román Állategészségügyi Szolgálat.

Már a magyar határ közvetlen közelében is felütötte fejét az afrikai sertéspestis

A kitörés miatt néhány újabb magyarországi, határ menti településen is állategészségügyi korlátozó intézkedéseket kellett bevezetni – tette közzé a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján szerdán.

Közölték: az afrikai sertéspestis gyanúja a romániai Újbereken (Bercu Nou; Szatmár megye), egy háztáji állományban merült fel, amit március 12-én az előzetes laboratóriumi vizsgálatok is megerősítettek. A román állategészségügyi hatóság haladéktalanul meghozta a jogszabályokban előírt intézkedéseket, a járványügyi nyomozás folyamatban van.

A 2018 januárjában, Mikolán megállapított afrikai sertéspestis kitörés miatt elrendelt 3 kilométeres védőkörzet, valamint 10 kilométeres megfigyelési körzet területe módosult, ezáltal a megfigyelési körzet Magyarország területére átnyúló része is.

A magyar állategészségügyi szolgálat haladéktalanul kibővítette az állategészségügyi megfigyelési körzetet: a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Garbolc, Nagyhódos, Kishódos, Méhtelek, Zajta, Rozsály és Tisztaberek teljes közigazgatási területe, illetve Kispalád külterületének egy része került korlátozás alá.

Az állatorvosok a korlátozás alá vont területen hamarosan felkeresik a sertéstartókat, hogy számba vegyék és megvizsgálják a sertéseket. Az érintett területen belül tilos a sertések bármilyen célú szállítása. A sertéstartóknak a gazdaságaikban észlelt minden megbetegedett, vagy elhullott sertésről értesíteniük kell a hatósági állatorvost, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat – hívta fel a figyelmet a Nébih.

A betegségről, annak európai terjedéséről és a védekezési lehetőségekről további információk olvashatók a Nébih honlapján. Ugyanitt megtalálható a korlátozás alá eső magyarországi települések listája, valamint interaktív térképen megtekinthetők az ország különböző kockázati besorolású területei, és elérhető az országos főállatorvos nemrég megjelent, az afrikai sertéspestis elleni védekezést, és a korai felderítést célzó intézkedésekről szóló határozata.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
karma1
@kokopelli: Az enyem 13-ban szuletett , a mamam 19-ben, de a mamam noveret a spanyolnatha vitte el. Mar felnottkent, 27 evesen...
A spanyol natha lett volna a kovetkezo megjegyzesem - de megeloztel...:)
karma1
@kokopelli: Ja, a masik az ausztral influenza lett volna,... Meg kell hogy mondjam, ez a flu csak Auziban es itt nem ismert. Pedig ha valahol, akkor Ausztraliaban kene pusztitania, nem?
Na, maradjunk ennel...:o)))
Pálinkás Pál
@karma1: Te valamit nagyon nem értesz...Tudod nagyon jól hogy orbán egy senki a szememben...és mint mondtam,most azt beszéljük meg mit mondott,nem azt hogy mit tett,ahogy írtam is...És a hivatalos "álláspontja" az,hogy nem kell egy migráns sem..amivel teljes mértékben egyet tudok érteni,az más kérdés hogy én másképp kezeltem volna a problémát... Én megoldottam volna hogy az unioban még a gondolat se merüljön fel hogy Magyarországra migránst küldjenek...
Jozefina
Szegény kósa mama retteghet, hogy mi lesz a disznócskákkal???
Pegero
@karma1: Örülök, hogy figyelsz, csak az irónia kerülte el a figyelmedet! Nem véletlenül fogalmaztam így!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Itthon - 2019. March 23., 10:53
Kiderült Baló György temetésének időpontja
Sport - 2019. March 23., 11:35
Szeméremcsontját fájlalja Messi
Szórakozás - 2019. March 23., 10:42
Bochkor nemsokára újra rádiózhat