Az iszlám nem tartozik hozzá Németországhoz – jelentette ki Horst Seehofer német belügyminiszter egy pénteki lapinterjúban.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke a Bild című lapban közölt interjúban kiemelte, hogy Németországot a kereszténység formálta, így az ország kultúrájához tartozik a szabad vasárnap és az egyházi ünnepnapok és rituálék sora, mint a húsvét, a pünkösd és a karácsony.

Horst Seehofer szerint az iszlám nem tartozik hozzá Németországhoz

Fotó: Wikipedia

Az iszlám viszont nem része Németországnak, "de a nálunk élő muzulmánok magától értetődően Németországhoz tartoznak".

Ez azonban "természetesen nem jelenti azt, hogy rosszul értelmezett figyelmességből fel kellene adnunk az országunkra jellemző hagyományokat és szokásokat" – mondta Horst Seehofer.

Arra a kérdsére, hogy fel kell-e újítani a szövetségi kormány és a németországi muzulmán szervezetek egyeztető fóruma, az úgynevezett iszlám konferencia intézményét, azt mondta, hogy ezt feltétlenül meg kell tenni, tovább kell folytatni a párbeszédet a muzulmán szervezetekkel.

"Az én üzenetem az, hogy a muzulmánoknak velünk kell élniük, és nem mellettünk vagy ellenünk" – mondta a belügyminiszter, kiemelve, hogy a cél eléréséhez "kölcsönös megértés és odafigyelés kell, ami csak úgy lehetséges, ha beszélünk egymással".

A Bild felidézte, hogy a muzulmán vallás és kultúra németországi helyzetéről folytatott vitát a Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik legtekintélyesebb politikusa, Wolfgang Schäuble, a szövetségi parlament (Bundestag) elnöke indította el 2006-ban, amikor belügyminiszterként az iszlám konferenciát azzal a kijelentéssel nyitotta meg, hogy "az iszlám része Németországnak és Európának".

A diskurzus leginkább ismert kijelentése egy szintén CDU-s politikustól, Christian Wulff volt államfőtől származik, aki 2010-ben a német nemzeti ünnepen, az egység napján mondott beszédében kiemelte, hogy a kereszténység és a zsidóság mellett az iszlám is része Németországnak, a két országrész egyesítése után pedig a bevándorlók integrációja a legfontosabb feladat, amihez a németektől nyitottság és tolerancia, a bevándorlóktól pedig igyekezet és a német értékrend tisztelete szükséges.

A következő államfő, Joachim Gauck szerint nem a muzulmán vallás, hanem a muzulmán vallású lakosok tartoznak Németországhoz. A szövetségi elnök erről egy 2012-es interjúban beszélt, kiemelve, hogy nem veszi át szóról szóra elődje kijelentését, de a szándékkal azonosul. Szerinte Christian Wulff azt kívánta kifejezni, hogy szembe kell nézni a valósággal és tudomásul kell venni, hogy "ebben az országban sok muzulmán él".

Hozzátette: "én egyszerűen azt mondtam volna, hogy az itt élő muzulmánok Németországhoz tartoznak".

Kifejtette, hogy az egymondatos kijelentések a hovatartozásról mindig problematikusak, különösen akkor, amikor olyan kényes ügyekre vonatkoznak, mint a vallás.

Hozzátette, hogy megérti azokat is, akik azt kérdik: "vajon miként járult hozzá az iszlám Európa fejlődéséhez, miként vett részt a felvilágosodásban, vagy éppen a reformációban? Ezekkel a felvetésekkel is egyetértek, ha nincsen bennük rasszista felhang".

Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke 2015 januárjában az akkori török kormányfővel, Ahmet Davutogluval folytatott megbeszélése után sajtótájékoztatón arra a kérdésre, van-e ok nyugtalanságra az iszlamofóbia miatt Németországban, azt mondta, hogy egyetért Christian Wulff megállapításával, miszerint az iszlám Németország részévé vált.

Hozzátette, hogy Németországban "szívesen látnak" mindenkit, aki elfogadja a törvényeket és nyelvtudást szerez, és a kormány mindent megtesz a bevándorlók beilleszkedésének sikeréért, vallástól és a származástól függetlenül.

"Én minden német kancellárja vagyok, és ebbe beletartozik mindenki, aki tartósan itt él" – mondta Angela Merkel.

A 82,6 milliós Németországban nagyjából 4-4,5 millió muszlim él, többségük szunnita török. A menekülthullám révén valószínűleg több mint félmillióval nőtt a muszlimok száma az országban, arányuk így 6-7 százalék körül lehet.

(MTI)

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
quadrocopter
"Az iszlám viszont nem része Németországnak, "de a nálunk élő muzulmánok magától értetődően Németországhoz tartoznak".

Akkor most mennyi idő van?
cikicakk55
Számomra az Iszlám állam és maga a vallás is nagyon érthetetlen és nekem,aki olyan országban éltem le 62 évet,ahol nem tabu egy nőnek sortban sétálni az utcán,ahol a nőket előre engedik a férfiak,ahol egy évben 2x is a nőket köszöntik,egyszer a nemzetközi nőnap,egyszer az anyák napján,nagyon furcsa már az egész korán értelmezése. Elhiszem,hogy nekik fontos a csador, a fejkendő,egyéb dolgok,amik csak a nőknek kényelmetlen. A nők sem lázadnak,hogy ők a rangsorban csak az állatok után következnek..Ott ahol éltek eddig jó volt,mert megszokták,senkinek nem okozott problémát.most kényszerüségből,(nem részletezném,hogy ez a kényszer a háború, a bombázás,vagy csak a jobb élet reménye utáni vágy,de ha eljönnek egy olyan országba,vagy földrészre,ahol a burka és a csador nem csak azért nem tetszik,mert egészségtelen a nyári hőségben a nőknek és veszélyes is,hanem valamennyire politikailag is veszélyes és ezt fel kéne fogniuk. Egy vékony testalkatú férfi bár mikor csadorba bújva bejuthat bár hová,mert az arcát eltakarja és törvényesen nem kötelezhetik őket,hogy az adott országban ne használják. A másik,hogy náluk természetes,hogy 12-13 éves kislányok férjhez mennek vénemberekhez és az életüknek onnantól vége.az nem élet,hogy szül 20 éves korára 5 gyereket,Ő a 7. feleség és így nem csoda,ha nincs pénzük élelemre. ezért jönnek ide,de itt ezeket a több évezredes dolgokat nem szeretnénk elfogadni,mert mi vagyunk többen és bennünket félelemmel tölt el és zavar. Aztán ott van a Korán teljesen átírt változat,ami már nem csak a nőkre nézve kegyetlen,hanem a körülöttük élőkre azokra akik befogadták őket. Csoda,hogy sok országban a lakosok félnek tőlük? Ezeket a dolgokat kéne velük előbb tisztázni.valami olyan kompromissziumot kötni,amivel nekik is megmarad a vallásuk fontosabbik része,de a befogadó ország részéről a taszító,gusztustalan, félelmetes részt ki kéne hagyni.
Csizmás Kond
...csak nehogy késő legyen már a figyelmeztetés...az iszlámot azért hozták európába, hogy gyengítsék a kereszténységet, és sajnos erre a pápát is rávették...
kokopelli
@mackoka46: A "Biergarten"-ek közönségének, a "mia san mia" (mi ,mik vagyunk) -ról
ordító "Gamsbart"-os bajuvároknak a törzsasztaluknál! Ők ugyanis a többi "german-tö-
zsek" tagjait is lenézik! Szászok,swábok,frankok,hanseátok,poroszok...is senkik nála!
Ez a barom elfelejtette,hogy az 50-es évek óta melóznak törökök még Bajorországban is!
A német nyugdíjasok pedig ß@rért-hugyért telelnek át a török tengerparton!
1magyar
Bizony, hogy nem! Sőt! Európához sem szabadna!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.