Elfogadhatatlannak tartja és elítéli a Miniszterelnökség, hogy ismeretlen tettesek péntekre virradóra magyar rendszámú autókat rongáltak meg Beregszászon.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint sajnálatos, hogy miután a március 15-i ünnepi rendezvények incidensek nélkül zajlottak Kárpátalján, rögtön a nemzeti ünnepet követő napon újabb támadás éri a kárpátaljai magyar közösséget.

A kormány provokációnak tartja és elítéli a magyar rendszámú autók megrongálását Beregszászon

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes ünnepi beszédet mond az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulójának tiszteletére Magyarország főkonzulátusa által szervezett ünnepi gálaműsoron Kolozsváron, a Magyar Opera nagytermében 2018. március 14-én. MTI Fotó: Biró István

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár szerint ez az akció is egyértelmű provokáció a kárpátaljai magyarság ellen, illeszkedik az utóbbi hetek magyarellenes megnyilvánulásainak sorába, amelyek közül a legsúlyosabb a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári székházának felrobbantása volt.

A közleményben úgy fogalmaznak: elvárják az ukrán hatóságoktól, hogy a leghatározottabban lépjenek fel az ügyben, és mindent tegyenek meg a hasonló esetek megelőzése és kárpátaljai magyarság biztonságának garantálása érdekében.

Az ismételt kárpátaljai magyarellenes támadást leghatározottabban elítélte és visszataszítónak nevezte korábbi közleményében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is, kiemelve: elfogadhatatlan, hogy a magyaroknak félelemben kell élniük a szülőföldjükön, Kárpátalján.

A miniszter tájékoztatása szerint: március 16-án hajnalban ismeretlen elkövetők betörték hét magyar rendszámú gépkocsi ablakait Beregszászban. A hosszú, keskeny becsapódások alapján feltételezhető, hogy a rongálást baseball-ütővel követték el. A lakótelep, ahol a rongálás történt, a forgalomból teljesen kiesik, a parkolót kizárólag az ott lakók használják – írta.

A külgazdasági és külügyminiszter ismételten felszólította az ukrán hatóságokat, hogy védjék meg a magyar embereket a szélsőséges erők támadásaitól.

Sajnos ez az eset is bizonyítja, hogy indokolt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet speciális megfigyelő csoportjának kárpátaljai folyamatos jelenléte – fogalmazott a tárcavezető.

A mukchevo.net munkácsi hírportált a rendőrség úgy tájékoztatta, hogy reggel hét óra előtt kapták a bejelentést egy Sevcsenko utcai lakostól, aki elmondta, a házból kilépve hét olyan autót látott, amelyeknek be volt zúzva az első vagy hátsó szélvédője, a rendőrség szakemberei kivonultak a helyszínre.

A hírportál szerint a helyi lakosok úgy vélik, a vandál cselekedet provokáció, mivel az elkövetők csak magyar rendszámú autókat rongáltak meg, a mellettük parkoló ukrán rendszámú járművekhez nem nyúltak.

Szerdán fokozott biztonsági intézkedéseket hoztak Kárpátalján a hatóságok a március 15-i magyar és ukrán évfordulós ünnepi rendezvényekre az esetleges provokációk megelőzése érdekében.

Sajtóértesülések szerint csütörtök délelőtt Lemberg (Lviv) irányából négy járművel Kárpátaljára tartó, baseballütőkkel, boxerekkel és késekkel felszerelt 29 embert tartóztattak fel az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársai.

Magyarország ungvári főkonzulátusa Facebook-oldalán szerdán arra kérte a magyarországi magyar állampolgárok figyelmét, hogy a következő napokban ne utazzanak Kárpátaljára.

(MTI)

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
Ti csináltátok fideszmajmok...anyátokért ugattok bele más ország ügyeibe??lesz ez még keményebb is,aztán majd köszönheti nektek a sok határon túli potyaleső bérszavazó,jelzem senki nem fogja őket sajnálni!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bakegya
Ejnye -bejnye egy kutya,de még kettő is kevés lesz az ukrán hajtáshoz!Mennyivel egyszerűbb lett volna vinni a puskát és célozni a terrorista ukránokra IS ARRÓL A MAGASLESRŐL AHOVA a magyarok istene,A HAZA NEMZETI KUTYAFAXA ORBÁN VIKI SEMJÉN ZSOLTI HIVATÁSOS VAD-ÁSZT-ÉS REFORMÁTUS ATYUSKÁT FÖLBIGGYESZTETTE!!!-
szép új világ
@durbincs: Tudjuk, hogy neked semmi közöd nem lehet ezekhez a rongálásokhoz, mert amilyen hülye vagy a saját szélvédődet törnéd be elsőnek.
durbincs
@szép új világ: szegény egy színvonaltalan ? menjen már kukázni maradék bundás-kenyérkét ?Meg maga ,ránézésből sem 1 rettenet limitált , intelligencia bomba ,egy iq varázs ? nem igaz ? pöttömke ? a @szép új világ: ?
nezelodo
Majd megy a zselés rendet csinálni az ottani politikusok között. A múltkori is nagyon eredményes volt, ahogy a jelek mutatják. Aztán ha elbizonytalanodik, majd a Putinka megüzeni Orbánnal, mit tegyen.
F_Viktor
"A kormány provokációnak tartja és elítéli a magyar rendszámú autók megrongálását Beregszászon"

A kormány rosszul tudja, vagy szándékosan hazudik, Beregszászon nem provokáció történt, hanem az ukrán nacionalisták kifejezték magyar gyűlöletüket!
orbánéknak tudtukra adták, nem kellene belepofázniuk az ukrán belügyekbe!
desiro
Nem kellett volna oda [email protected], akkor nem piszkálnának magyarokat.
[email protected]ártó már mindenkinek beszólt, meg hadat üzent, mit is várhatunk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok