Elfogadhatatlannak tartja és elítéli a Miniszterelnökség, hogy ismeretlen tettesek péntekre virradóra magyar rendszámú autókat rongáltak meg Beregszászon.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint sajnálatos, hogy miután a március 15-i ünnepi rendezvények incidensek nélkül zajlottak Kárpátalján, rögtön a nemzeti ünnepet követő napon újabb támadás éri a kárpátaljai magyar közösséget.

A kormány provokációnak tartja és elítéli a magyar rendszámú autók megrongálását Beregszászon

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes ünnepi beszédet mond az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulójának tiszteletére Magyarország főkonzulátusa által szervezett ünnepi gálaműsoron Kolozsváron, a Magyar Opera nagytermében 2018. március 14-én. MTI Fotó: Biró István

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár szerint ez az akció is egyértelmű provokáció a kárpátaljai magyarság ellen, illeszkedik az utóbbi hetek magyarellenes megnyilvánulásainak sorába, amelyek közül a legsúlyosabb a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári székházának felrobbantása volt.

A közleményben úgy fogalmaznak: elvárják az ukrán hatóságoktól, hogy a leghatározottabban lépjenek fel az ügyben, és mindent tegyenek meg a hasonló esetek megelőzése és kárpátaljai magyarság biztonságának garantálása érdekében.

Az ismételt kárpátaljai magyarellenes támadást leghatározottabban elítélte és visszataszítónak nevezte korábbi közleményében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is, kiemelve: elfogadhatatlan, hogy a magyaroknak félelemben kell élniük a szülőföldjükön, Kárpátalján.

A miniszter tájékoztatása szerint: március 16-án hajnalban ismeretlen elkövetők betörték hét magyar rendszámú gépkocsi ablakait Beregszászban. A hosszú, keskeny becsapódások alapján feltételezhető, hogy a rongálást baseball-ütővel követték el. A lakótelep, ahol a rongálás történt, a forgalomból teljesen kiesik, a parkolót kizárólag az ott lakók használják – írta.

A külgazdasági és külügyminiszter ismételten felszólította az ukrán hatóságokat, hogy védjék meg a magyar embereket a szélsőséges erők támadásaitól.

Sajnos ez az eset is bizonyítja, hogy indokolt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet speciális megfigyelő csoportjának kárpátaljai folyamatos jelenléte – fogalmazott a tárcavezető.

A mukchevo.net munkácsi hírportált a rendőrség úgy tájékoztatta, hogy reggel hét óra előtt kapták a bejelentést egy Sevcsenko utcai lakostól, aki elmondta, a házból kilépve hét olyan autót látott, amelyeknek be volt zúzva az első vagy hátsó szélvédője, a rendőrség szakemberei kivonultak a helyszínre.

A hírportál szerint a helyi lakosok úgy vélik, a vandál cselekedet provokáció, mivel az elkövetők csak magyar rendszámú autókat rongáltak meg, a mellettük parkoló ukrán rendszámú járművekhez nem nyúltak.

Szerdán fokozott biztonsági intézkedéseket hoztak Kárpátalján a hatóságok a március 15-i magyar és ukrán évfordulós ünnepi rendezvényekre az esetleges provokációk megelőzése érdekében.

Sajtóértesülések szerint csütörtök délelőtt Lemberg (Lviv) irányából négy járművel Kárpátaljára tartó, baseballütőkkel, boxerekkel és késekkel felszerelt 29 embert tartóztattak fel az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársai.

Magyarország ungvári főkonzulátusa Facebook-oldalán szerdán arra kérte a magyarországi magyar állampolgárok figyelmét, hogy a következő napokban ne utazzanak Kárpátaljára.

(MTI)

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
Ti csináltátok fideszmajmok...anyátokért ugattok bele más ország ügyeibe??lesz ez még keményebb is,aztán majd köszönheti nektek a sok határon túli potyaleső bérszavazó,jelzem senki nem fogja őket sajnálni!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Equus1
nem lepne meg, ha a habonyművek tévészékházas munkatársai tartanának főpróbát a választások előtt...
staro2
A szívós kitartó kocsmai diplomácia előbb-utóbb meghozza az eredményt az erre amúgy is hamar ugró szomszédnál.
Pálinkás Pál
Ti csináltátok fideszmajmok...anyátokért ugattok bele más ország ügyeibe??lesz ez még keményebb is,aztán majd köszönheti nektek a sok határon túli potyaleső bérszavazó,jelzem senki nem fogja őket sajnálni!!!
Eladott Ország
Az 1100 éves homogén magyar múltról, az erős, hazafias nemzetállamról óbégat ez a szerencsétlen, és senki nincs, még mindig senki nincs a környezetében, aki nyakon vágná, aki megpróbálná legalább meggyőzni arról, hogy elég ebből a veszélyes játékból. Nincsen egyetlen határon inneni, vagy túli felelős politikus, aki venné a bátorságot és beletolná az arcába, hogy be kéne ezt fejezni. Ha semmi másért nem, például azért, mert a trianoni határok másik oldalán, erős, homogén, egyívású nemzetállamokban élő magyarok most éppen azon tipródnak, hogy meggyőzzék az Európai Uniót (Minority SafePack) arról, hogy a sokszínűség egy olyan érték, amelyet őrizni kell, és ebbe a sokszínűségbe a nemzeti kisebbségek nyelve és kultúrája is beletartozik. Ne jöjjön senki, és ne kezdje mentegetni ezeket a szólamokat, mert Bukarestben, Kijevben, de talán még Pozsonyban sem érdekli a hozzá hasonló véresszájú etno-nacionalista, populista politikusokat, hogy Orbán természetesen a kecskebaszó büdös migránsokra gondolt. Ha ugyanezt a szöveget egy román, ukrán, vagy szlovák politikus veszi a szájára, akkor az ezt fogja jelenteni: a román, ukrán, vagy szlovák nemzetállamra nézve fenyegetést jelentenek a nem egyívásúak, azaz a magyarok. Akkor ennek alapján legitim lesz bárhol azzal nyomulni, hogy a többségi nemzet kultúrája és színe felülírja a mindenki másét.
Commenter
Igen, tudjuk a hivatalos mantra nélkül is: itt is a sorosbérenc magyar ellenzék provokált, az sem baj, hogy nem lehettek egyszerre két helyen. De lehet hogy Soros varázsköpenyével megoldották ezt is.Nem mellesleg pont a nemzet fővadászának kellene sűrűn kussolnia és nem csak a svédországi szarvasröptetés kapcsán. Te álkeresztény, demagóg, hazug dupla nulla, te gátlások nélkül állatokat gyilkolászó erkölcsi és politikai hulla.Aki igy gyilkolja az állatokat az bármikor képes embert is ölni, ha az érdeke úgy kívánja, vagy ha elönti az agyát a trutyi.
staro2
@Peller Anikó: Fegyvereket vesznek, vagy csak magyar módra ellopják a rávalót??
Lepényleső
Megteheti azt mindenki,hogy Svédországba megy vadászni,a szarvast helikopterrel reptetni?
Eriksson
@Mirabilis: Beregszász
Város, Ukrajna
Beregszász város Ukrajnában, Kárpátalján, a Beregszászi járás székhelye. A trianoni békeszerződésig Bereg vármegye Beregszászi járásának központja, Munkáccsal felváltva rövidebb-hosszabb ideig a vármegye székhelye volt. Wikipédia
Kookas
@Eriksson: beregszász=ukránia az eu-s térkép szerint.
Eriksson
@Kookas: Mirábilis szerint Románia. Az ő figyelmét kívántam felhívni, hogy rossz helyen keresgél.
CsipkeRózsa
Magyarországon még több magyar rendszámú autót rongálnak meg. Ez is sajnálatos.
Nessy
Minden épeszűembert tudta, hogy az ilyen - olyan beleszólás, zsarolás, a határon túl kiveri a biztosítékot, és az ott élő magyarok fogják megszívni. Mi bezzeg folyton a nép - nemzethy önállóságunkat emlegetjük, a mi belügyeinkbe ne szóljon bele senki. Akkor mi miért avatkozunk mások belügyeibe? Persze, ha bérszavazó, akkor úgy kell neki! Élvezze az orbáni gyűlölet kampány eredményét!
1bitang
Nekem csak az jutott eszembe, hogy mi a fészkes fülemülét keres Beregszászon (Ukrajnában) egy lakótelepen hét (esetleg több?) magyar RENDSZÁMÚ autó? A hosszú hétvégén rokonlátogatásra mentek? Ilyen tömegben? Éppen az ilyen kényes időben?
nezelodo
@1bitang: Felkeresték azokat, akik elfelejtették jelezni a szavazási szándékukat és mentek visszakérni a nyugdíjat a dakota mozgalmárok. Majd a Simlicska tudatja mi történt.
namihami
Nem kellett volna mindenáron odamenni és a helybelieket uszítani.
""Ne keresd a bajt, megtalálhat az a te hözreműködésed nélkül is."" --Ezeket megtalálta. Majd legközelebb nem froclizzák az ukrán nacionalistákat. Ha tudják, hogy ilyenek, akkor megérdemelték, ha eddig nem tudták, akkor ez volt a tanulópénz.
És végül:: kik voltak ezen autók tulajdonosai? Mert ha állami vezetők, akkor nem egy helyi lakótelepen szálltak volna meg. Ha magánszemélyek, akkor miért kellett nekik ott ""tüntetni"" és egy lakótelepen aludni, ahelyett, hogy hazajöttek volna? És magánemberként miért kell odakinn ünnepelni?
bakegya
Ejnye -bejnye egy kutya,de még kettő is kevés lesz az ukrán hajtáshoz!Mennyivel egyszerűbb lett volna vinni a puskát és célozni a terrorista ukránokra IS ARRÓL A MAGASLESRŐL AHOVA a magyarok istene,A HAZA NEMZETI KUTYAFAXA ORBÁN VIKI SEMJÉN ZSOLTI HIVATÁSOS VAD-ÁSZT-ÉS REFORMÁTUS ATYUSKÁT FÖLBIGGYESZTETTE!!!-
szép új világ
@durbincs: Tudjuk, hogy neked semmi közöd nem lehet ezekhez a rongálásokhoz, mert amilyen hülye vagy a saját szélvédődet törnéd be elsőnek.
nezelodo
Majd megy a zselés rendet csinálni az ottani politikusok között. A múltkori is nagyon eredményes volt, ahogy a jelek mutatják. Aztán ha elbizonytalanodik, majd a Putinka megüzeni Orbánnal, mit tegyen.
F_Viktor
"A kormány provokációnak tartja és elítéli a magyar rendszámú autók megrongálását Beregszászon"

A kormány rosszul tudja, vagy szándékosan hazudik, Beregszászon nem provokáció történt, hanem az ukrán nacionalisták kifejezték magyar gyűlöletüket!
orbánéknak tudtukra adták, nem kellene belepofázniuk az ukrán belügyekbe!
desiro
Nem kellett volna oda sz@rni, akkor nem piszkálnának magyarokat.
Sz@rgyártó már mindenkinek beszólt, meg hadat üzent, mit is várhatunk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.