Oroszország távol-keleti régiójában helyi idő szerint vasárnap reggel megkezdődött az elnökválasztás.

Oroszországban megkezdődött a voksolás

Fotó: STRINGER / AFP

A mintegy 110 millió orosz választópolgár több mint 97 300 választókörzetben adhatja le a szavazatát. Oroszországban, ahol 11 időzóna van, az első előzetes eredményeket a kalinyingrádi zárás, közép-európai idő szerint 19 óra után hozzák nyilvánosságra.

Az elnöki posztért Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfő (független jelölt), Pavel Grugyinyin (Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja), Vlagyimir Zsirinovszkij (Oroszországi Liberális Demokrata Párt), Kszenyija Szobcsak (Polgári Kezdeményezés), Grigorij Javlinszkij (Jabloko), Szergej Baburin (Oroszországi Össznépi Szövetség), Makszim Szurajkin (Oroszország Kommunistái) és Borisz Tyitov (Növekedés Pártja) verseng.

A közvélemény-kutatások szerint a választás esélyese Vlagyimir Putyin.

Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke szombaton közölte, hogy a választásokat rekordmennyiségű, több mint 1500 külföldi megfigyelő kíséri figyelemmel. A mintegy 65 országból érkezett külföldi megfigyelők közül mintegy 500-at az orosz törvényhozás hívott meg.

Oroszországban megkezdődött a voksolás

Fotó: STRINGER / AFP

Külföldön az orosz állampolgárok az orosz külügyminisztérium adatai szerint 145 országban 385 választókörzetben adhatták, vagy adhatják le voksaikat. Konfliktust okozhat, hogy Arszen Avakov ukrán miniszter pénteken közölte, hogy az ukrán rendvédelmi szervek vasárnap az orosz külképviseletekre – ahol választókörzeteket alakítottak ki – csak a diplomatákat fogják beengedni. Konsztantyin Koszacsov szerint az intézkedés egyedül Kijevben 72 ezer embert foszt meg választójogának gyakorlásától.

(MTI)

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Már most tiszta síkideg vagyok, hogy vajon ki fog nyerni? Egymást érik az esélyesek...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
peterkelemen
Minden értelmes ember előre tudja, hogy Putyin nyer mintahogy Orbán illiberális államában meg Orbán nyer. Nem lesz nagy meglepetés. Szégyen, hogy hova süllyedtek ezek az országok. A pöcegödör legaljára.
namihami
Már most tiszta síkideg vagyok, hogy vajon ki fog nyerni? Egymást érik az esélyesek...
vladimir putin
A szavazólap:
1: Vlagyimir Putyin, maffiózó
2: Mégse, hanem inkább meghalok.
vladimir putin
jajj, de izgulok, hogy ki fog nyerni ezen a demokratikus válaszáson!
desiro
Hát ha nem putyinka, akkó viktorkának új f@szt kell keresni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.