Robbanás történt vasárnap este az északnyugat-szíriai Afrín városban, amelyet a török hadsereg és a vele szövetséges Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) mérsékelt ellenzéki milícia vasárnap foglalt el a helyi kurd erőktől.

A detonációban többen meghaltak, köztük hét civil és az SZSZH négy fegyverese – jelentette hétfőn az Anadolu török állami hírügynökség.

Többen meghaltak egy robbanásban Afrín városában

A robbanás egy négyemeletes házban történt: egy hátramaradt, házi készítésű robbanószerkezet lépett működésbe. Több környező házban és közeli autóban is kár keletkezett. A nagy erejű detonáció helyén négy méter mély árok alakult ki.

A török haderő vasárnap, a város bevétele után a Twitter-fiókján azt közölte, hogy a katonák már az esetleges aknák és házi készítésű robbanószerkezetek felkutatását végzik.

Török sajtóbeszámolók szerint a török hadsereg és az SZSZH vasárnap szinte összecsapás nélkül nyomult be a városba.

Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap hangsúlyozta: Ankara mindent megtesz annak érdekében, hogy a térséget élhetővé tegye, és a Törökországban tartózkodó afríni menekültek minél hamarabb visszatérhessenek otthonaikba.

Törökország január 20-án indított offenzívát Afrín térségében az ottani kurd fegyveresek ellen, akiket Ankara terroristának tart. A Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milícia a nyugati koalíció egyik legszorosabb szövetségese az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcban. Az Egyesült Államok fegyverekkel is támogatta őket. Ankara arra hivatkozva indította meg a támadást januárban, hogy a fegyverkező kurdok biztonsági fenyegetést jelentenek. Törökország attól tart, hogy ha Szíria északi részén a kurdok bármiféle önállóságot szereznek maguknak, az a Törökországban élő, több mint tízmilliós kurd kisebbség önállósági törekvéseit is felerősíti.

Az Anadolu török állami hírügynökség információja szerint az Olajág fedőnevű hadművelet eddig 3603 "terroristával" végzett. Török becslések alapján az YPG-nek mintegy 8-10 ezer tagja tartózkodik Afrín kerületben. A katonai beavatkozás a terület kurdok ellenőrizte részén folytatódik.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.