Moszkva arra számít, hogy az orosz elnökválasztás eredménye változást hoz azoknak az amerikai politikusoknak a gondolkodásmódjában, akik Oroszország elszigetelésére törekedtek – jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes, amikor kedden Moszkvában a kormányzó Egységes Oroszország párt parlamenti képviselőivel és újságírókkal találkozott.

Putyin újraválasztása az amerikai elszigetelési kísérletek ellen hathat

Az orosz elnökválasztáson független jelöltként induló Vlagyimir Putyin hivatalban levő államfő sajtótájékoztatóra érkezik Moszkvában 2018. március 18-án, az elnökválasztás estéjén. Putyin megnyerte a választást. (MTI/EPA pool/Szergej Csirikov)

Megismételte, hogy Oroszország nyitott a párbeszédre. Úgy vélekedett, hogy az orosz-amerikai együttműködésnek már az első eredményei is "radikálisan megváltoztatnák a légkört a világban". Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy ennek az együttműködésnek sok ellenfele van, de, mint mondta, az orosz diplomáciai tárca dolgozni fog ennek a problémának a meghaladásán.

Elmondta, hogy a Mike Pompeo amerikai külügyminiszter-jelölttel való kapcsolatfelvétel a szenátusi megerősítés után lesz aktuális. Úgy vélekedett, hogy nem kell a Fehér Házban végbemenő személycseréket drámai vagy rendkívüli eseményként felfogni.

Fájlalta, hogy Nagy-Britannia "szennyel öntözi" Oroszországot, ahelyett, hogy együttműködne vele Szergej Szkripal volt orosz kettős ügynök és a lánya angliai megmérgezésének felderítésében. Elmondta, hogy az incidens ügyében Moszkva mielőbbi magyarázatot vár a brit féltől. Úgy vélekedett, hogy London a szövetségeseivel együtt a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetet (OPCW) kívánja felhasználni arra, hogy alátámassza az Oroszországgal szemben megfogalmazott vádjait.

Megismételte, hogy Moszkva provokációnak tartja a brit magatartást. Mint mondta, Csehország és Svédország tiltakozása az erre vonatkozó orosz állítás ellen nem jelenti azt, hogy ez a két ország – az Egyesült Államok és Nagy-Britannia mellett – ne lennének képesek a mérgezéshez állítólag felhasznált Novicsokhoz hasonló típusú szerek előállítására. Megismételte a korábban Marija Zaharova külügyi szóvivő által is elmondott állítást, miszerint sem a Szovjetunióban, sem Oroszországban nem állítottak elő Novicsok elnevezésű vegyi fegyvert.

Rjabkov megemlítette, hogy Oroszország felszólította az Egyesült Államokat: feltételek nélkül mondjon le arról a tervéről, hogy csapást mérjen a szíriai kormányerőkre vagy Damaszkuszra, ami agressziónk minősülne. Mint mondta, további kísérletek is történhetnek olyan jelenetek megrendezésére, amelyek azt lennének hivatottak bizonyítani, hogy a szíriai hadsereg vegyi fegyvert vetett be.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.