Varsó hálás Magyarországnak az uniós fórumokon tanúsított szolidaritásáért – jelentette ki Jacek Czaputowicz külügyminiszter szerdán, a lengyel alsóházban mondott idei programbeszédében.

A visegrádi csoporton (V4) belüli együttműködésről beszélve, Czaputowicz külön kitért arra, hogy Magyarország kiállt Lengyelország mellett az Európai Bizottság által tavaly decemberben elindított, úgynevezett 7. cikk szerinti eljárás kapcsán.

Hálásak vagyunk azért a szolidaritásért, amelyet Magyarország tanúsított

- jelentette ki.

Úgy látta:

a V4-en belül láthatóan növekszik az akarat a közös érdekek érvényesítését célzó együttműködésre, s "messzemenően megegyező álláspontok" vannak a migrációs válságot és az európai integrációt illetően.

Czaputowicz: a kettős mérce alkalmazása árt az európai integráció eszméjének

A kettős mérce, az, hogy az uniós tagállamokra nem egyenlő módon alkalmazzák a jogi előírásokat, árt az európai integráció eszméjének

- hangsúlyozta Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter szerdán, a lengyel alsóházban mondott idei programbeszédében.

Czaputowicz felidézte: az Európai Unió az alapszerződések értelmében "kizárólag a tagállamok által ráruházott hatáskörön belül" jogosult tevékenykedni, ezért "az Európai Bizottság nem egy szuperkormány, az Európai Parlament nem egy szuperparlament", és nem jogosultak a nemzeti kormányok és parlamentek irányítására.

Az, hogy "észlelhetően erősödik az európai integrációt ellenző hullám", nem oka, hanem következménye annak, hogy az Európai Unióban gyenge a demokrácia

- értékelte a lengyel külügyminiszter.

Czaputowicz: Lengyelországra hárul a fő felelősség a térség érdekeinek védelmében

A térség legnagyobb országaként Lengyelországra hárul a fő felelősség azért, hogy előmozdítsa és védelmezze a szomszéd országokkal közös érdekeket

- hangsúlyozta Jacek Czaputowicz külügyminiszter.

Czaputowicz a lengyel külpolitikai célkitűzések egyik fő tézisét úgy fogalmazta meg:

Lengyelország nemzetközi szerepe attól függ, hogy mennyire tudja képviselni a térségbeli országok érdekeit, és "vállalni itt az ügyvéd szerepét".

Ennek kapcsán hangsúlyozta: tiszteletben kell tartani a szomszéd országok politikai szuverenitását.

A térség legnagyobb országaként azonban Lengyelország viseli a fő felelősséget "a térségbeli partnerek Lengyelországéval egyező érdekeinek érvényesítéséért és védelméért"

- mondta Czaputowicz.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.