Összesen 150 cet sodródott partra egy ausztrál strandon, többségében gömbölyűfejű delfin. Ötöt sikerült megmenteni.

Eleinte hat tengeri emlőst sikerült darukkal egy másik partszakaszra, majd onnan a mélyvízbe visszaemelni, csakhogy a cetek egyike ismét kivetődött a strandra, s el kellett altatni. Az ABC szerint napokig eltarthat az állati tetemek eltávolítása.

A Perthtől háromszáz kilométerre délre fekvő partszakaszon pénteken leltek rá halászok a partra vetett tengeri emlősökre, amelyek többsége rövidszárnyú gömbölyűfejű delfin volt. Segítők a még életben lévő állatokat igyekeztek visszatolni a vízbe, erőfeszítéseik azonban többnyire nem jártak sikerrel. Szakértők most DNS mintákat vesznek a cetektől, hogy tisztázhassák, mi késztette őket a partra kiúszni.

Közel 150 delfin pusztult el egyszerre

A szóban forgó partszakaszt a hatóságok még pénteken elővigyázatosságból lezárták, mert félő, hogy a tetemek cápákat csalogatnak a térségbe.

A rövidszárnyú gömbölyűfejű delfin egyaránt megtalálható a trópusi és mérsékelt övi vizekben. Egy kifejlett példány akár hétméteresre is nőhet, a súlya a három tonnát is elérheti. A Hamelin-öbölben 2009-ben is több mint nyolcvan cet vetődött partra és pusztult el.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.