Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnököt újraválasztották a szavazatok 97,08 százalékával, szinte ugyanolyan arányban mint az előző, négy évvel ezelőtti elnökválasztáson – tűnik ki a hétfőn közzétett végleges választási eredményekből.

A szavazatok 97 százalékával választották újra az egyiptomi elnököt
Fotó: Mohamed el Shahed / AFP

A választási részvétel 41,05 százalékos volt – közölte sajtóértekezletén Lasín Ibrahim az országos választási hatóság vezetője.

A részvételi arány annak ellenére lett ilyen alacsony, hogy a háromnapos, múlt heti választási folyamat során az illetékesek megfigyelők szerint a lehető legtöbb embert próbálták szavazásra bírni.

Szíszinek csak egy vetélytársa volt, Músza Musztafa Músza – maga is buzgó támogatója a hivatalban lévő elnöknek –, miután januárban az összes komoly ellenzéki jelölt kényszerűen leállította kampányát. Músza a hivatalos végeredmény szerint a voksok alig 2,92 százalékát kapta.

Az elnök fő kihívóját letartóztatták, kampányfőnökét megverték, míg más jelöltek maguktól visszaléptek, megfélemlítésre panaszkodva. Szíszi azt állította, hogy ő több ellenjelöltet szeretett volna, és nincs köze a visszalépésekhez.

A választási bizottság hétfői televíziós közlése szerint a választás szabad és tisztességes volt.

Az alacsonyabb részvétel csalódás lehet Szíszi számára, aki korábban úgy nyilatkozott, hogy inkább népszavazásnak tekinti a választást. A 2014-es elnökválasztáson némileg magasabb, 47 százalékos részvételt regisztráltak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.