Ellenőrzést tartott Oroszország területén a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) – közölte honlapján pénteken az orosz védelmi minisztérium hivatalos napilapja, a Krasznaja Zvezda.

A közlésből – egy infografikából – nem derült ki, hogy az OPCW műszaki titkársága által végrehajtatott ellenőrzés összefüggésben állt-e a Szkripal-üggyel, avagy rutinvizsgálat történt.

Szkripal-ügy: ellenőrzést tartott Oroszországban az OPCW

Macedón és orosz zászlókkal tüntetnek az orosz kormány melletti szimpátiatüntetésen a szkopjei orosz nagykövetségnél 2018. április 3-án. A macedón kormány március 26-án bejelentette, hogy a Szkripal-ügy miatt kiutasít egy orosz diplomatát a Nagy-Britanniával való szolidaritás jegyében. (MTI/EPA/Georgi Licovszki)

A hágai központú OPCW hivatalos részvevője a Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya angliai megmérgezésének ügyében folytatott nyomozásnak. A szervezet brit bírósági határozat alapján vérmintát vehetett Szkripaléktól és az OPCW szakemberei dolgoznak a salisbury-i gyilkossági kísérletben alkalmazott hatóanyag beazonosításán is. A Nagy-Britanniában vett mintákat független szaklaboratóriumok elemzik, az eredményt várhatóan a jövő hét elején teszik majd közzé.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pénteki Facebook-bejegyzésében fontos potenciális bizonyítékok eltűntetésével vádolta meg a brit hatóságokat. Rámutatott, hogy elhamvasztották a kettős ügynök salisbury-i otthonában tartott háziállatok – egy macska és két tengerimalac – tetemét, holott a mérget – az üggyel kapcsolatos több feltételezés szerint is – Szkripal házánál alkalmazták. Azt, hogy eltűntek az orosz katonai hírszerzésnek a britekhez átállt ezredese volt házi kedvencei, az ENSZ Biztonsági Tanácsának csütörtöki ülésén felvetette Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet is.

Brit sajtóforrások szerint a két tengerimalac szomjan halt, a fekete perzsamacskát pedig elaltatták az átélt stresszre hivatkozva. A macska tetemét a hamvasztás előtt megvizsgálták a brit védelmi minisztérium Porton Downban működő vegyi és biológiai laboratóriumában.

Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynököt és lányát, a hozzá Oroszországból vendégségbe érkezett Julija Szkripalt március 4-én súlyos mérgezéses tünetekkel vitték az angliai Salisbury városának kórházába. Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként a brit külső hírszerzés (MI6) ügynöke volt, ami miatt hazájában börtönbüntetésre ítélték, de ügynökcsere keretében elengedték. London a merénylettel Oroszországot gyanúsította meg, amit Moszkva visszautasított.

Az ügy miatt 28 állam utasított ki orosz diplomatákat, amire Moszkva azonos módon válaszolt.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.