Feltételesen szabadlábra helyeték Carles Puigdemont volt katalán elnököt pénteken Németországban.

Szabadlábra helyezték Carles Puigdemont volt katalán elnököt Németországban

Carles Puigdemont nyilatkozni készül a neumünsteri börtön előtt, miután óvadék ellenében szabadlábra helyezték 2018. április 6-án. Puigdemont kiadatását a spanyol hatóságok kérték. (MTI/EPA/Focke Strangmann)

A politikus a Schleswig-Holstein tartománybeli Neumünsterben működő büntetés-végrehajtási intézet előtt tett nyilatkozatában köszönetet mondott támogatóinak a németországi őrizete idején tanúsított szolidaritásért, és követelte, hogy engedjék szabadon valamennyi társát, akiket Spanyolországban tartanak fogva a tavalyi katalán függetlenségi népszavazás miatt. Mint mondta, egész Európa számára szégyen, hogy embereket politikai meggyőződésük miatt megfosztanak a szabadságuktól. Hangsúlyozta, hogy a spanyol hatóságoknak azonnal párbeszédet kell kezdeniük a katalán vezetőkkel.

Előzőleg a schleswig-holsteini főügyészség a tartományi felsőbíróság csütörtöki döntése alapján elrendelte Carles Puigedmont szabadlábra helyezését, miután a politikus teljesítette a bíróság által megszabott feltételeket, a többi között azt, hogy helyezzen el letétbe 75 ezer euró (23,4 millió forint) biztosítékot.

Carles Puigdemont ellen lázadás és közpénz hűtlen kezelése miatt emeltek vádat a tavaly október 1-jén alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás megrendezésével és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadásával kapcsolatban.

A politikus tavaly októberi leváltása óta önkéntes száműzetésben él, március 25-én vették őrizetbe Schleswig-Holstein tartományban, miután Dániából belépett Németországba. A német rendőrség a spanyol legfelső bíróság két nappal korábban kiadott európai elfogatóparancsa alapján vette őrizetbe a volt katalán elnököt.

A tartományi felsőbíróság csütörtökön közölte, hogy csak a közpénz hűtlen kezelése miatti vád alapján képzelhető el Carles Puigemondt kiadatása Spanyolországnak, mert a lázadás vádja a német jog alapján nem állja meg a helyét.

A politikus németországi ügyvédje közölte, hogy az esetleges kiadatásról szóló eljárás következő szakaszában igyekeznek majd meggyőzni a bíróságot arról, hogy a közpénz hűtlen kezelésének vádja is alaptalan, és ezért nincs ok arra, hogy a volt katalán elnököt átadják a spanyol hatóságoknak.

(MTI)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Ha a spanyol főügyész elfogató parancsot ad ki egy állampolgár ellen és azt tételesen egy másik EU országban el is fogják, akkor szerintem azt ki kellene adni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.