Felújítaná a kormánykoalíciós tárgyalásokat a cseh szociáldemokrata párttal a tavaly októberi választáson győztes ANO Mozgalom.

A tavaly októberi parlamenti választáson győztes ANO mozgalom szeretné felújítani a kormánykoalíciós tárgyalásokat a Cseh Szociáldemokrata Párttal (CSSD), amelyek a múlt héten azért szakadtak meg, mert a felek nem tudtak megegyezni az új kabinet személyi összetételében – közölte Andrej Babis az ANO elnöke, ügyvezető kormányfő csütörtökön este a Twitteren a mozgalom kibővített prágai elnökségi ülése után.

Babis pártja felújítaná a kormánykoalíciós tárgyalásokat a cseh szocdemekkel

Fotó: wikipedia CC BY 2.0/Bundesministerium für Europa

Babis szerint a kibővített elnökség megbízta a mozgalom tárgyalóit, hogy újítsák fel a tárgyalásokat a szociáldemokrata párttal.

A közös kormányzásról folytatott előző tárgyalásokat a CSSD szüntette be. Az ANO nem volt hajlandó elfogadni a CSSD azon követelését, hogy a 15 tagú kormányban öt tárca élén szociáldemokrata politikus állljon. A CSSD másik feltétele az volt, hogy ne legyen a kormány tagja Andrej Babis, az ANO elnöke, ügyvezető kormányfő, aki ellen az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt büntetőeljárás van folyamatban. Amennyiben Andrej Babis mégis kormányfő lenne, akkor CSSD azt kérte, hogy az ANO engedje át a szociáldemokratáknak a belügyminisztérium irányítását. Az ANO a szocdem javaslatokat elutasította.

Milos Zeman köztársasági elnök ezt követően kedden azt javasolta Babisnak, hogy az ANO a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalommal, valamint Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjával (KSCM) folytasson tárgyalásokat az új kormányról. Zeman találkozott mindkét szubjektum elnökével, akik megerősítették, hogy készek a tárgyalásokra az ANO-val.

Az ANO elnöksége, regionális elöljárói, miniszterei és parlamenti frakciója is azonban megosztott volt abban, hogy elfogadható-e partnernek a Tomio Okamura vezette SPD, amelyet a cseh sajtó a szélsőjobboldalhoz sorol és idegengyűlölőnek, iszlámellenesnek minősít. A kibővített elnökségi ülésen csütörtökön végül az a döntés született, hogy a mozgalom megpróbál újra megegyezni az új kormányról a szociáldemokrata párttal.

Jirí Zimola, a CSSD első alelnöke az ANO döntésére reagálva azt mondta: a párt megvárja, milyen feltételekkel keresi meg az ANO a CSSD-t és azután dönt, tárgyal-e újra a közös kormányzásról.

A tavaly októberi cseh képviselőházi választást az ANO mozgalom nyerte meg. Az ANO-nak a 200 tagú parlamenti alsóházban azonban csak 78 mandátuma van, ezért egyedül nem képes olyan kormányt alakítani, amely bizalmat kapna a parlamentben. Andrej Babis első kormánya januárban meg is bukott. Az új kormányalakítási elképzelés az, hogy az ANO koalícióra lépne a 15 mandátummal rendelkező szociáldemokratákkal. A kormánykoalíció úgy kaphatna bizalmat a parlamentben, hogy azt a szavazáskor a kommunisták kívülről megtámogatnák, azaz képviselőik elhagynák az üléstermet. Ilyen esetben a 93 kormánykoalíciós képviselő már parlamenti többséget jelentene.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.