Újabb hat hónappal meghosszabbítják az ellenőrzést Németország Ausztriával közös határszakaszán – közölte a német szövetségi kormány pénteken.

A kormány sajtószolgálata Horst Seehofer belügyminiszter Párizsban tett bejelentését idézve közölte, hogy a tárcavezető a kormány döntése alapján "biztonság-, és migrációpolitikai" okok miatt elrendelte a határszakasz ellenőrzésének folytatását további fél évre.

Németország meghosszabbítja az ellenőrzést Ausztriával közös határszakaszán

Fotó: Pixabay

A korábbi menetrend szerint május 12-ig folytatták volna a nemzetközi menekültválság miatt 2015 szeptemberében ideiglenesen visszaállított határellenőrzést. Az új döntés szerint legkorábban november közepén állhat vissza a régi, állandó ellenőrzés nélküli határigazgatási rendszer Bajorország tartomány és Ausztria határán.

A közlemény szerint az intézkedésről tájékoztatták az Európai Uniót.

A menedékkérők többsége a bajor-osztrák határnál éri el Németország területét, ezért állították vissza az ellenőrzést ezen a határszakaszon a nemzetközi migrációs válság eddigi legsúlyosabb szakaszában.

Horst Seehofer – az előző bajor kormányfő – több nyilatkozatában jelezte, hogy a márciusban hivatalba lépett szövetségi kormány nem tervezi a határellenőrzés visszavonását május 12-től. A Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke kiemelte, hogy a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet érintett határszakaszain egészen addig fenn kell tartani a rendkívüli állapotot jelentő ellenőrzést, ameddig nem megfelelő az övezet külső határának védelme.

Ezzel a Horst Seehofert a bajor miniszterelnöki tisztségben váltó Markus Söder is egyetért. Az új müncheni vezetés egy önálló, tartományi határrendőrséget felállít a határigazgatásért felelős szövetségi rendőrség munkájának támogatására. A tervek szerint az új bajor rendőri szerv július 1-jétől kezdi meg működését és 1000 főből áll majd, központja a bajor-osztrák határnál fekvő Passauban lesz.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
Ne már..a németek ismét nácikok lettek...ellenőrzik a határukat...hogy is van ez libbantak???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.