Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy elrendelte a légicsapások megindítását Szíria ellen.

Donald Trump a Fehér Házban a nemzethez címzett – és a nagy amerikai tévéállomások által élőben közvetített – nyilatkozatában közölte:

célzott légicsapásokra adott utasítást, válaszul az április 7-én a kelet-gútai Dúma városában elkövetett vegyifegyver-támadásra.

A légicsapásokat az Egyesült Államok az Egyesült Királysággal és Franciaországgal együttműködve hajtotta végre feltételezett vegyifegyver-raktárak ellen. Eddig ez volt a legnagyobb katonai akció Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen.

Trump katonai csapást mért Szíriára

MTI/AP/Evan Vucci

Donald Trump azt mondta, hogy a légicsapások célja az elrettentés vegyi fegyverek előállításától, terjesztésétől és alkalmazásától. A dúmai vegyifegyver-támadásról és Aszad elnökről Trump azt mondta:

ezek nem egy ember tettei voltak. Ez egy szörnyeteg által elkövetett bűncselekmény volt.

Az amerikai elnök élesen bírálta Oroszországot és Iránt – az Aszad-rendszer két támogatóját. 

„Irántól és Oroszországtól azt kérdezem: milyen nemzet az, amely ártatlan férfiakat, nőket, gyermekeket legyilkoló tömegmészárossal akar közösséget vállalni”

– fogalmazott Trump, aki szerint Moszkvának el kell döntenie, hogy ezen a sötét úton halad-e tovább, vagy csatlakozik a civilizált nemzetekhez. Az elnök azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok semmilyen körülmények között nem akar Szíriában maradni.

Theresa May brit miniszterelnök szombat hajnalban jelentette be, hogy engedélyezte a brit fegyveres erők összehangolt és célzott támadásait Szíriában. May szerint az akció célja a szíriai rezsim vegyifegyver-kapacitásának leépítése, és az, hogy elrettentse a szír vezetést ilyen fegyverek használatától.

Trump katonai csapást mért Szíriára

MTI/EPA/Julien Warnand

A brit kormányfő megerősítette, hogy Nagy-Britannia amerikai és francia szövetségeseivel együtt vesz részt az akcióban.

Theresa May tényként közölte, hogy a szíriai Dúma városában egy hete vegyifegyver-támadás történt, a halálos áldozatok száma elérhette a 75-öt, köztük gyerekek is voltak.

Trump katonai csapást mért Szíriára

MTI/EPA/Olivier Hoslet

„A szíriai rezsim a múltban is használt vegyi fegyvereket saját népe ellen a legkegyetlenebb, legelborzasztóbb módon, és jelentős mennyiségű információ, köztük hírszerzési adatok utalnak arra, hogy a legutóbbi támadásért is a szíriai vezetést terheli a felelősség” – tette hozzá.

Emmanuel Macron szerint a szíriai rendszer átlépett egy határt a vegyi fegyverek bevetésével, ami nem tűrhető el. A francia államfő szombat hajnali nyilatkozata szerint

az egyeztetett amerikai-brit-francia támadások arra irányultak, hogy megsemmisítsék a szíriai rendszer képességét vegyi fegyver előállítására és alkalmazására.

Mint mondta, nem kétséges a szíriai kormány felelőssége az április 7-én Dúmában elkövetett vegyi támadást illetően, amelyben több tucatnyian haltak meg. A francia törvényhozást később részletesen tájékoztatják a katonai akcióról, vitát nyitnak róla, ahogy azt az alkotmány előírja, de a vegyi fegyverek bevetése azonnali veszélyt jelent a szíriai népre és a kollektív biztonságunkra.

Macron azt is mondta, hogy Franciaország és a szövetségesei már ma újra nekilátnak az erőfeszítéseknek az ENSZ-ben. Macron szerint Franciaország legfontosabb céljai között szerepel az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harc lezárása, a szíriai lakosság humanitárius segélyezése, valamint diplomáciai offenzíva a válság politikai megoldására.

Címlapkép: MTI/AP/Evan Vucci

(MTI)

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

peterkelemen
Nagyon helyes! Minden diktátort móresra kell tanítani és a végén megsemmisíteni.
36
@3dwhite: Ja. Emelkedett is az olaj ára. 70 dollár fölött van. A jövő héttől lesz nagy drágulás a kutakon.
Az OPEC kaszál. És persze a fegyveripar, mint mindig.
Az ilyen cirkuszokra égetően "nagy szüksége" van a nyugati gazdaságoknak. A polgári lakosság sorsa, már a fenét sem érdekli.
Nessy
Az oroszoknak kellenek a támaszpontok, a kikötő. Hogy az ő érdekeik miatt meghal pár ezer ártatlan civil? Hol érdekli őket? Aztán most bejelentik, hogy ez az ő "játszóterük", más nem rúghat labdába!
Ha mégis, akkor majd jön az ellencsapás!
Na, tisztelt pártunk és kormányunk, lehet menni önkénteskedni, és helyben megoldani a menekült kérdést!
sokanvagyunk
Azért nem mindegy ám annak az embernek és családjának, hogy lefejezéses kivégzésben, gáz által, esetleg géppuskatűzben vagy a legmodernebb rakétacsapásban hullik darabokra... - nem beszélve arról, hogy majd mindegyik lehet "baráti" is.
Equus1
@Nessy: vmi erős köd vesz körül... nem lenne baj tájékozódni

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.