A NATO helyeselte az akciót, az ENSZ önmérsékletre intett. Az egyes országok reakciói kódolhatóak voltak.

A NATO helyesli a szíriai hatalom vegyifegyver-létesítményei elleni brit, francia és amerikai légicsapásokat – tudatta Jens Stoltenberg főtitkár. Szerint e támadások révén Damaszkusz kevésbé lesz képes további vegyi támadásokat elkövetni az ország népe ellen.

„A NATO mindig elítélte, hogy Szíria visszatérően vegyi fegyvert vetett be a háborúban, és ezzel megsértette a nemzetközi szerződéseket. A vegyifegyver-támadásokért felelős személyeket felelősségre kell vonni” – mondta Stoltenberg. A NATO mint szervezet nem vett részt a Szíria elleni nemzetközi katonai koalícióban.

Az ENSZ-főtitkár önmérsékletre intett

Önmérsékletre intette a rendkívül kényes körülmények közepette az ENSZ tagállamait a világszervezet főtitkára a szíriai célpontok ellen végrehajtott légicsapások után. António Guterres felszólította őket, hogy ragaszkodjanak a nemzetközi jog tiszteletben tartásához, mert elejét kell venni a helyzet eszkalálódásának és a szíriai nép további szenvedésének.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) a fő felelőse a béke és a biztonság fenntartásának, arra kérte a testület tagjait, hogy legyenek egységesek, vállalják ezt a felelősséget. A BT a héten négyszer is ülésezett Szíria ügyében, de a tanácskozások mindannyiszor eredménytelenül zárultak, nem sikerült határozatot elfogadni.

Megosztja a világot a légicsapás

MTI/EPA/Aref Tammavi

A viták során egyértelmű törésvonalak mutatkoztak az Egyesült Államok és Oroszország között a szíriai polgárháborús helyzettel és az egy hete a Bassár el-Aszad elnök kormányerői által Dúmában, vélhetően vegyi fegyverrel végrehajtott támadással kapcsolatban. A vitával kapcsolatban António Guterres pénteken úgy fogalmazott: visszatért a hidegháború.

Megosztja a világot a légicsapás

MTI/EPA/Mohammed Badra

Az ENSZ-főtitkár förtelmesnek nevezte a vegyi fegyverek bevetését, és borzalmasnak az általuk okozott szenvedést. Újfent mély csalódottságának adott hangot, hogy a Biztonsági Tanácsnak nem sikerült megszavaznia egy különleges mechanizmust a hatékony felelősségre vonásra vegyi fegyverek bevetése esetén.

Irán határozottan elítélte a légicsapást

Teherán határozottan elítélte az amerikai vezetésű koalíció által a szíriai célpontok ellen végrehajtott légicsapásokat. Az iráni külügyminisztérium szerint az Egyesült Államokat és szövetségeseit (Franciaországot és az Egyesült Királyságot) terheli a felelősség a katonai akció következményeiért a térségben és azon túl.

Megosztja a világot a légicsapás

MTI/EPA/SANA

Az amerikai-francia-brit koalíció a szíriai kormányerők által egy hete a kelet-gútai Dúmában, vélhetően vegyi fegyverrel elkövetett támadásra válaszul hajtották végre precíziós csapásaikat. A teheráni külügyminisztérium azt hangoztatta, hogy a három ország hiteles bizonyítékok híján cselekedett.

Irán és Oroszország a szíriai kormányerőket támogatja a nyolcadik éve tartó polgárháborúban. Reagált a katonai akcióra a Hezbollah is. A szíriai rezsimet támogató libanoni síita milícia a nemzetközi jog kirívó megsértésének nevezte a légicsapásokat, de a Szíria elleni amerikai háború nem éri el a célját.

Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője szombati beszédében – amelyet az állami televízió idézett – bűncselekménynek nevezte a légicsapást.

Az Egyesült Államok és szövetségesei semmiféle eredményt nem fognak elérni a Szíriában elkövetett bűntettekkel.

Az ajatollah bűnözőnek nevezte az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát és Franciaországot.

Jogosak voltak a rakétacsapások

Izrael szerint jogosak voltak a hajnali amerikai-brit-francia rakétacsapások a szíriai rezsim ellen annak gyilkos akciói miatt. Erről egy olyan izraeli tisztségviselő beszélt az AFP hírügynökségnek, aki kérte neve elhallgatását. Ráadásul Szíria területéről Irán is indít támadásokat, és ezáltal Szíriát teszi ki veszélynek – tette hozzá az illető.

Joáv Galant építésügyi miniszter, aki tagja az izraeli biztonsági kabinetnek, a Twitteren azt írta: a Szíria elleni támadás fontos üzenet a Szíria, Irán és a Hezbollah (libanoni síita szervezet) alkotta gonosz szövetségnek.

A közszolgálati rádió szerint a nyugatiak a támadás előtt értesítették róla Izraelt.

Ankara szintén helyénvaló válasznak minősítette a légicsapásokat. A török külügyminisztérium közölte, megelégedettséggel fogadja a nyugati országok fellépését. Mint írták: erős a gyanú, hogy a múlt szombati dúmai támadás mögött a szíriai rezsim áll. A mostani beavatkozás “az egész emberiség lelkiismeretének a tolmácsa” – fogalmaztak.

A török külügyminisztérium leszögezte: nyilván tartják a szíriai vezetés emberiesség elleni és háborús bűntetteit. A dúmai támadáshoz hasonló esetek megismétlődésének elkerülése érdekében a nemzetközi közösség, beleértve az ENSZ Biztonsági Tanácsát, nem hagyhatja büntetlenül ezeket az emberiesség elleni és háborús bűntetteket – nyomatékosította a török külügyi tárca.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Equus1
"Ráadásul Szíria területéről Irán is indít támadásokat," - ki ellen? Vagy z mndgy is? Indít, oszt kész.
Hülye Amerika hatalmi gőgje ezerrel hajtja a világot a III. vh. felé...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.