Az őszi helyhatósági választásokat megelőző kongresszusát tartotta meg szombaton Varsóban a kormányzó Jog és Igazságosság és koalíciós partnerei, bejelentettek egy új gazdasági és szociális csomagot. Két ellenzéki párt, a Polgári Platform és a Modern pedig közösen indul a választáson.

A PiS kongresszusán Mateusz Morawiecki kormányfő bejelentette: a jelenlegi 15 százalékról 9 százalékosra csökkentik a vállalkozói adót. Lengyelország ezzel Magyarország mellett a legalacsonyabb vállalkozói adót vezetné be. Morawiecki a döntést azzal indokolta, hogy ez az adónem Lengyelországban 2017 elejéig még 19 százalékos volt, s a tavalyi csökkentés ellenére a 2017-es adóbevétel 13 százalékkal nőtt az előző évhez képest. Morawiecki megígérte: az olcsó bérlakások építését célzó, tavaly elindított kormányprogram, a Lakás+ keretében 2019-ig 100 ezer lakást kezdenek építeni.

Ősszel választás lesz Lengyelországban, a pártok már készülődnek

Fotó: pixabay.com CCO

A kormányfő kilátásba helyezte továbbá: a legközelebbi évekre 23 milliárd zlotyt (1,7 billió forint) érő keretet biztosítanak az idősebbek és fogyatékosok támogatására. Ez hasonló összeg, mint amilyent évente szánnak a 2016 elején bevezetett 500+ családtámogatási programra. Ennek keretében jelenleg mintegy 3,6 millió gyermek után havi 500 zloty (mintegy 35 ezer forint) támogatást fizetnek.

Morawieckinek a kongresszuson elhangzott másik ígérete szerint minden asszonynak, aki legalább négy gyermeket szült, külön minimális nyugdíjat biztosítanak.

Bevezetik továbbá a 18 éves életkorig járó tanéveleji támogatást, ennek nyomán minden gyermek 300 zlotyt (mintegy 22 ezer forint) kap.

Beata Szydlo volt kormányfő, aki jelenleg a társadalompolitikáért felelős kormányfőhelyettes, bejelentette: külön támogatják majd az első gyermek után a másodikat gyorsan vállaló anyákat, és ingyenes gyógyszereket biztosítanak a terhes nőknek.

A szociális programok fedezése kapcsán Morawiecki kiemelte a hatékony adóbehajtást, főleg az ÁFA-csalások kiküszöbölését. Zbigniew Ziobro, a kisebb kormánykoalíciós partner, a Szolidáris Lengyelország nevű tömörülés elnöke és igazságügyi miniszter közölte: jelentősen szigorítani akarják a gazdasági bűntettekért kiszabható büntetéseket.

A lengyel fővárosban kongresszust tartott szombat délelőtt két ellenzéki párt, a jobbközép Polgári Platform és a liberális Modern (Nowoczesna) is. Bejelentették, hogy "polgári koalícióként" indulnak a helyhatósági választáson.

Grzegorz Schetyna, a PO elnöke a magyarországi választási eredményre utalva elmondta: Lengyelországban "nem követik el a magyar ellenzék hibáját", szövetségeseket keresnek majd "más szabadságszerető, demokráciapárti" tömörülések között is.

Lengyelországban négyévente tartanak kétfordulós lengyel helyhatósági választásokat, a legutóbbira 2014 novemberében került sor. Az idei szavazás október végén, illetve november elején esedékes, az időpontot még nem határozták meg.

(MTI)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
A polyákoknál is kezdődik az alamizsna osztogatása. És valószinűleg azok is megeszik. Miért lenne több eszük, mint a mieinknek? Talán még a migráncs-kártya is bejön náluk?
Levendula
@namihami: Ott ugyanazt csinálja Kaczynski, mint itt Orbán. Kíváncsi vagyok, mi lesz...
szép új világ
Bízzunk benne, hogy tanulnak a magyarok ostobaságából.
human
Nekik legalább van gazdasági és szociális programjuk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.