António Guterres ENSZ-főtitkár a szíriai konfliktus kiéleződésének elkerülésére szólított fel a Biztonsági Tanács rendkívüli ülésén.

António Guterres, az ENSZ főtitkára a Biztonsági Tanács (BT) orosz kérésre összehívott rendkívüli ülésén szombaton visszafogottságra és a szíriai konfliktus kiéleződésének elkerülésére szólított fel. A BT elutasította a szíriai célpontok ellen hajnalban végrehajtott nyugati légicsapás elítélésére tett orosz határozati javaslatot.

A világszervezet vezetője az ENSZ BT valamennyi tagját és a konfliktusban érintett valamennyi országot arra szólította fel, hogy "a jelenlegi rendkívül veszélyes körülmények között tanúsítson visszafogottságot és kerüljön minden olyan lépést, amely fokozhatja a szíriai nép szenvedéseit".

António Guterres bejelentette, hogy a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) vizsgálóbizottság már Szíriában tartózkodik, és kész arra, hogy megvizsgálja az április 7-én, a kelet-gútai térségben lévő Dúmában elkövetett vegyifegyver-támadás helyszínét is.

Oroszország ENSZ-nagykövete az ülésen azt javasolta, hogy a BT fogadjon el olyan határozatot, amely elítéli "az Egyesült Államok és szövetségesei által végrehajtott agressziót Szíria ellen". A BT azonban elutasította a határozati javaslatot, amelyet csak Oroszország, Kína és Bolívia támogatott.

Vaszilij Nyebenzja orosz nagykövet azt hangoztatta, hogy a légicsapásokkal megsértették a nemzetközi jogot és az ENSZ alapszabályát is. Az orosz diplomata leszögezte: az Egyesült Államok és szövetségesei támadása "egy szuverén állam elleni agresszió" volt.

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-missziójának vezetője hangsúlyozta, hogy az amerikai kormányzat – mint közölte – továbbra is figyelemmel követ mindenkit, aki vegyi fegyvereket vet be, vagy segélykezet nyújt vegyifegyver-támadásokhoz.

Haley leszögezte: az amerikai kormányzat Szíria-stratégiája nem változott, de Donald Trump elnök álláspontja szerint ha a szíriai kormány ismét vegyi fegyvereket vetne be, akkor Washington nem marad tétlen.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.