Donald Trump amerikai elnök vasárnap egy sor Twitter-bejegyzésben élesen támadta és hazugnak nevezte James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) volt igazgatója emlékiratait.

A könyv – amelynek címe A Higher Loyalty: Truth, Lies, and Leadership (Magasabb rendű hűség: igazság, hazugságok és vezetői képesség) – a héten jelenik meg, de az amerikai sajtó már nagyobb részleteket közölt belőle, s maga Comey is több interjút adott róla. Comeyt tavaly májusban menesztette posztjáról Trump elnök.

Donald Trump vasárnap úgy fogalmazott, hogy a könyvnek rossz kritikákat kapott, és leszögezte, hogy "nagy kérdéseket" vet fel.

Szerinte még mindig nincs válasz Comey kötetének nagy kérdéseire: például arra, hogy "miért hozott nyilvánosságra titkosított információkat (börtön érte), miért hazudott a kongresszusnak (börtön érte), miért utasította vissza a Demokrata Országos Bizottság, hogy átadja a szervert az FBI-nak" – írta mikroblog-bejegyzésében az elnök, utalva arra a szerverre, amelyen a volt külügyminiszter és a demokraták elnökjelöltje, Hillary Clinton elektronikus levelezéseinek egy része volt található. Trump kétszer is azt sugalmazta, hogy James Comey megérdemli a börtönt.

A könyv kedden kerül a boltokba, és vasárnap este az ABC televízió hosszas beszélgetést sugároz a menesztett FBI-vezetővel. Comey nem rajzol hízelgő képet Donald Trumpról. A többi között azt írta, hogy az elnökkel folytatott beszélgetései karrierjének korábbi szakaszára emlékeztették őt, amikor a szervezett bűnözéssel foglalkozó ügyészeként dolgozott. "A főnök mindent ellenőriz. Eskük a lojalitásról. A mi és ők világkép" – írta. Emellett megismételte a bizonyítottan hamis információkon alapuló – és a demokraták kampánystábja által finanszírozott – volt brit hírszerző, Christopher Steele által összeállított lejárató dossziéban szereplő állítások egy részét is.

Donald Trumpot feldühítették a könyvből már megjelent részletek. Leszögezte, hogy soha nem kért lojalitást a volt FBI-igazgatótól. "Egyáltalán, alig ismertem ezt a pasast". Azzal jellemezte Comeyt, hogy "nem okos" és "a történelem legrosszabb FBI-igazgatójaként" marad meg az emlékezetben. A könyvét pedig "haszonlesőnek" és "hamisnak" minősítette.

A vasárnap délelőtti televíziós politikai vitaműsorokban a elnök néhány munkatársa, köztük Kellyanne Conway tanácsadó és Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője interjúkban hangsúlyozta, hogy Comey nem szavahihető és nem megbízható. Sarah Huckabee Sanders például az ABC televízióban kommentálta Comey azon kijelentését, miszerint úgy gondolta, hogy Hillary Clinton nyeri meg az elnökválasztást, és ezért állt elő ismételten a szerver-üggyel, vagyis azzal, hogy Clinton külügyminisztersége idején bizalmas információk és adatok kerültek ki, mert Hillary Clinton magánszervert használt a kommunikációkra. "Amikor egy ember, aki országunk legmagasabb rendű igazságügyi szervét hivatott irányítani, a politikai környezet függvényében hoz döntéseket... ez tényleg veszélyes" – nyilatkozta vasárnap délelőtt az ABC televíziónak Huckabee Sanders.

James Comey könyve és ennek eléggé erőteljes népszerűsítése megosztja az amerikai elemzőket is.

Az amerikai közszolgálati rádióban (NPR) a hétvégén sugárzott összeállításban Larry Sabato, a Virginiai Egyetem politológusa úgy fogalmazott: a könyv nemcsak Donald Trumpnak árthat, hanem visszaüthet James Comeyra is. Napvilága kerültek ugyanis olyan információk is, amelyek azt támasztják alá, hogy az FBI berkein belül demokrata párti és Trump-ellenes erők dolgoztak, és James Comey nem lépett fel a pártatlanság érdekében. Az igazságügyi minisztérium például a napokban hozta nyilvánosságra annak a levelezésnek egy részét, melyet az FBI két vezető munkatársa, Lisa Page és Peter Strzok folytatott még az elnökválasztási kampány idején, és amelyből kiderül az FBI-on belül létező, Trump elleni elfogultság.

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.