Megkezdődött hétfőn a nyugat-törökországi Izmir tartomány Aliaga városában a kémkedéssel és terrorszervezetekkel való kapcsolattartással vádolt amerikai lelkész, Andrew Craig Brunson pere – jelentette a Dogan török hírügynökség.

Brunson a török hatóságok szerint együttműködött a 2016-os puccskísérletért felelőssé tett, az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muszlim hitszónok nemzetközi hálózatával, továbbá a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) kurd szakadár szervezettel, amiért akár 35 évi börtönre is ítélhetik. Ankara mind a Gülen-mozgalmat, mind a PKK-t terrorszervezetnek tartja.

A lelkész 15 évet kaphat a gülenista, illetve a kurd szeparatista terrorszervezet nevében elkövetett bűnökért, másik 20-at pedig államtitkok politikai és katonai kémkedés céljából történő birtoklásáért.

A vádirat értelmében Brunson egyebek mellett kapcsolatban állt a Gülen-hálózat legfelsőbb vezetőivel, izmiri templomában tartott beszédeiben többször dicsérettel illette mindkét említett terrorszervezetet, és gyakran eljárt azok találkozóira, akár az ország Izmirtől távoli, főként kurdok lakta délkeleti részébe is.

Brunson a vád szerint a 2013-as Gezi parki kormányellenes tüntetések szervezésében is részt vett, a 2016-os puccskísérletet követően pedig olyan üzenetet küldött a mobiltelefonjáról egy amerikai katonának, amelyben szomorúságát fejezte ki a sikertelen hatalomátvétel miatt.

A hétfői tárgyaláson két amerikai szenátor is jelen van.

Az Észak-Karolina szövetségi államból származó Brunson több mint 20 éve él Törökországban. A puccskísérlet után indult tömeges előállítási hullám idején, 2016. december 9-én tartóztatták le. A lelkész tagadja, hogy bűnös lenne.

Donald Trump amerikai elnök korábban a szabadlábra helyezését kérte. Recep Tayyip Erdogan török elnök tavaly szeptemberben közölte, hogy Brunsont akkor toloncolják ki Törökországból, ha Washington beleegyezik Fethullah Gülen kiadatásába.

A Pennsylvaniában élő Gülen – Erdogan egykori mentora, majd ellenlábasa – tagadta, hogy bármi köze lett volna a 2016-os puccskísérlethez.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.