A demokrácia szüntelen megújításának fontosságáról beszélt a portugál államfő Madridban a spanyol parlamentben, amely e látogatás alkalmából tartott rendkívüli ülést kedden.

Marcelo Rebelo de Sousa felszólalásában felidézte az Ibériai-félsziget két országa történelmének több közös elemét, a diktatúrák és a "kölcsönös bizalmatlanság" időszakát, majd szólt arról, hogy a demokrácia és az európai integráció elérkeztével Spanyolország és Portugália megtalálta az egyensúlyt saját identitása és a két országot összekötő "testvériség" között.

"A demokrácia egyesít minket, és soha nem fogadhatjuk el, hogy megosszon" – fogalmazott az elnök, aki Éljen Spanyolország! Éljen Portugália! felkiáltással zárta beszédét.

Az eseményen a katalán függetlenségpárti politikusok sárga szegfűt fogtak kezükben, így emlékezve a portugál szegfűs forradalomra, amely 44 évvel ezelőtt véget vetett a diktatúrának Portugáliában.

A sárga szín pedig a katalán függetlenségi vezetőkkel szembeni bírósági eljárások, korlátozó intézkedések elleni tiltakozást szimbolizálta.

Az egyik képviselő "Szabadságot a politikai foglyoknak!" feliratú táblát tartott fel az ülésteremben.

A portugál államfő az ülést megelőzően Mariano Rajoy spanyol miniszterelnökkel folytatott megbeszélését, amelynek végén közösen foglaltak állást egy erősebb Európa és az annak érdekében végzett együttműködés mellett.

(MTI)

Itthon - 2019. March 25., 14:22
KDNP-s: a gyermektelenség deviancia
Itthon - 2019. March 25., 12:50
A Fidesz megint leleplezte Brüsszel titkos terveit

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2019. March 25., 14:46
Ha szereti a Trónok Harcát, semmiképp se kattinton ide
Szórakozás - 2019. March 25., 12:40
Kínában Freddie Mercury nem lehet biszexuális