A demokrácia szüntelen megújításának fontosságáról beszélt a portugál államfő Madridban a spanyol parlamentben, amely e látogatás alkalmából tartott rendkívüli ülést kedden.

Marcelo Rebelo de Sousa felszólalásában felidézte az Ibériai-félsziget két országa történelmének több közös elemét, a diktatúrák és a "kölcsönös bizalmatlanság" időszakát, majd szólt arról, hogy a demokrácia és az európai integráció elérkeztével Spanyolország és Portugália megtalálta az egyensúlyt saját identitása és a két országot összekötő "testvériség" között.

"A demokrácia egyesít minket, és soha nem fogadhatjuk el, hogy megosszon" – fogalmazott az elnök, aki Éljen Spanyolország! Éljen Portugália! felkiáltással zárta beszédét.

Az eseményen a katalán függetlenségpárti politikusok sárga szegfűt fogtak kezükben, így emlékezve a portugál szegfűs forradalomra, amely 44 évvel ezelőtt véget vetett a diktatúrának Portugáliában.

A sárga szín pedig a katalán függetlenségi vezetőkkel szembeni bírósági eljárások, korlátozó intézkedések elleni tiltakozást szimbolizálta.

Az egyik képviselő "Szabadságot a politikai foglyoknak!" feliratú táblát tartott fel az ülésteremben.

A portugál államfő az ülést megelőzően Mariano Rajoy spanyol miniszterelnökkel folytatott megbeszélését, amelynek végén közösen foglaltak állást egy erősebb Európa és az annak érdekében végzett együttműködés mellett.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.