Kedden houstoni otthonában 92 esztendős korában elhunyt Barbara Bush volt amerikai first lady.

A Bush család már hétfőn közleményben tudatta, hogy Barbara Bush többszöri és hosszas kórházi ápolás után visszautasította a további orvosi kezeléseket és csupán palliatív ápolásban részesítik. Krónikus légúti betegségben (COPD), Graves-kórban, valamint szívelégtelenségben szenvedett.

Az amerikai történelemben Abigail Adams (a második elnök, John Adams felesége és a hatodik elnök, John Quincy Adams anyja) után ő volt a második asszony, akinek a férje – George H.W. Bush – és a fia – George W. Bush – is az Egyesült Államok elnöke volt.

Meghalt Barbara Bush

A hosszú évtizedekig tartó házasságban – 1945-ben házasodtak össze – mindig férje mellett álló Barbara Bush köztiszteletnek és közszeretetnek örvendett szerte az Egyesült Államokban, és ez annak is köszönhető, hogy több jótékonysági szervezet munkájában részt vett, és alapítványt hozott létre a gyermekek olvasási készségének fejlesztésére, az olvasás megszerettetésére. Az alapítvány 2014-ig több mint 1500, az olvasás népszerűsítésével foglalkozó programot indított szerte az Egyesült Államokban.

„Úgy érzem, ha tudunk és szeretünk olvasni, az segít bennünket a társadalmat mardosó megannyi gond megoldásában is” – írta 1994-ben megjelent memoárjában.

George Bush-sal 1945-ben Hat gyerekük született. Házasságuk az amerikai elnöki párokat tekintve az eddig a leghosszabb: 73 esztendőn át tartott. Ősz hajkoronája és ravaszkodó-szarkasztikus stílusa miatt becézték őt „ezüstrókának” is. Még harmincéves sem volt, amikor beleőszült leukémiás kislánya betegségébe, a gyermek 1953-ben meghalt.

Cikk- és címlapkép: MIKE THEILER / AFP

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.