A katolikusoknak és a zsidóknak, a lengyeleknek és az amerikaiaknak össze kell fogniuk "a mai elnyomók" ellen – hangsúlyozta a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke, Ronald Lauder csütörtökön Varsóban, a gettófelkelés 75. évfordulója alkalmából rendezett központi megemlékezésen.

Az egykori zsidónegyed szívében álló Gettó Hőseinek emlékművénél megtartott állami megemlékezésen részt vettek a lengyel politikai élet vezetői, köztük Andrzej Duda államfő is.

A ceremónia elején, délben szirénaszóval és templomi harangozással tisztelegtek a felkelők emléke előtt, a varsóiak közül sokan szerdán a felkelés jelképét, sárga nárciszt tűztek ki ruhájukra.

Lauder aláhúzta: a felkelők "inkább harcolni akartak üldözőik ellen, mint feladni magukat, annak ellenére, hogy tudták, a német hadsereget nem győzhetik le".

Rámutatott: az 1943-as gettófelkeléssel "nem ért véget Varsóban a nácik elleni harc", egy évvel később kitört a varsói felkelés is, amelyben a lengyelek mellett részt vett a túlélő zsidók egy kis csoportja. Szerinte Sztálin akkor "Lengyelország könnyebb szovjet megszállása érdekében" elárulta "a katolikusok, valamint az említett, megmaradt zsidó származású lengyelek ellenállását", leállítva a vörös hadsereget a németekkel harcoló Varsó kapujánál.

A gettófelkelés mellett "mindnyájan tudunk a többi történésről, a haláltáborokról, valamint arról, hogy ezeket a német fegyveres erők hozták létre és tartották fenn" – mondta Lauder, hozzáfűzve: a lágerekben "nemcsak zsidókat, de keresztényeket és másokat is" meggyilkoltak.

Egész Európában, Lengyelországban is "voltak olyan, bátor nem zsidó származású személyek", akik az életüket kockáztatták, hogy megmentsenek zsidó családokat – mutatott rá. Megjegyezte ugyanakkor: "akadtak olyanok is, egész Európában, itt is, Lengyelországban, akik becsapták a zsidó családokat, elárulták őket és megszerezték a javaikat".

"Arra kell összpontosítanunk, ami összeköt minket" – szorgalmazta, aláhúzva: "bár a nácikat legyőzték, az elnyomók nem tűntek el". "Ma szükségünk van egymásra, mint soha korábban: a zsidóknak és a katolikusoknak, a lengyeleknek és az amerikaiaknak, az összes szabad embernek ki kell állnia, és biztosítania, hogy gyermekeinket ne érje a 75 évvel ezelőttihez hasonló borzalom" – jelentette ki az amerikai állampolgárságú Lauder.

Rámutatott arra is: a felkelés után öt évvel jött létre Izrael Állam. "Úgy gondolom, hogy a náciknak ellenálló zsidó származású lengyelek hősiessége és bátorsága megihlette Izrael védelmezőinek következő nemzedékeit" – jelentette ki.

Előtte Andrzej Duda lengyel államfő kiemelte: a gettófelkelés résztvevői "méltóságukért, szabadságukért, de Lengyelországért is meghaltak, hiszen lengyel állampolgárok voltak". Felidézte: a gettó lakosai nem harcoltak magányosan, harcukat a lengyel Honi Hadsereg fegyverszállítással, a gettó környékén folytatott harccal, a nyugati hatalmakhoz intézett segítségkérésekkel is támogatta.

A lengyelek akkori zsidómentő törekvései kapcsán az elnök elmondta: aki ma arról beszél, hogy a lengyel állam felelős a holokausztért, "szétmossa a zsidók gyilkosainak, a náci németeknek a felelősségét".

A varsói gettót a németek 1940-ben hozták létre, mintegy félmillió lakosának 80 százalékát 1942 júliusa és szeptembere között a treblinkai náci német haláltáborba szállították. A deportálások során, valamint a haláltábor gázkamráiban becslések szerint mintegy 300 ezer ember vesztette életét. A gettóban mintegy 60 ezer zsidó maradt, a németek 1943. április 19-ére tervezték megkezdeni a városnegyed végső felszámolását. Az akciót megelőzően a gettóban felkelés tört ki, amelyben mintegy 14 ezren haltak meg, s a városrészt a németek földig rombolták. A varsói gettó összes áldozatának számát mintegy 400 ezerre becsülik.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.