Georges Dallemagne belga kereszténydemokrata parlamenti képviselő azzal vádolta meg a belga kormányt, hogy legalább három éve tudomása van a Szíriába induló illegális vegyianyagok-szállítmányokról – közölte a La Libre Belgique című belga napilap pénteken. Didier Reynders külügyminiszter viszont kijelentette: Belgium mindig élen járt a vegyi fegyverek elleni küzdelemben, és ez így is marad.

A francia nyelvű La Libre Belgique szerdán számolt be arról, hogy három belga vállalat éveken keresztül szállította vegyi fegyverek – egyebek mellett a szaringáz – egyik összetevőjét Szíriába.

Belga képviselő: a kormány három éve tud a belga vegyianyag-szállítmányokról

Fotó: Pixabay

Georges Dallemagne szerint az ENSZ tiltott vegyi anyagok szíriai importját összesítő listája arra utal, hogy a belga vámhatóság és a kormány is tisztában volt a szállítmányok tartalmával, amelyről minden évben pontos adatokkal szolgált a nemzetközi szervezetnek.

A lista szerint 2014-ben 22 tonna, 2015-ben 20 tonna, 2016-ban 72,16 tonna izopropanolt és propanolt szállított Belgium Szíriába. A lista a 2017-es adatokat nem tartalmazza. Az ENSZ legfrissebb, 2016-os összesítése szerint Belgium a harmadik ország a világban, amely a legtöbb izopropanolt adta el Szíriának. A vizsgált időszakban Kína 640 tonna, Libanon 279 tonna szóban forgó vegyi anyagot szállított oda. A sorban Szaúd-Arábia következik, amely legutóbb 2015-ben adott el vegyi fegyver gyártására is alkalmas szert Szíriának, akkor mintegy 195 tonnát – közölte a napilap.

Didier Reynders belga külügyminiszter az RTBF belga közszolgálati rádió és televíziónak adott csütörtöki nyilatkozatában kijelentette: Belgium mindig élen járt a vegyi fegyverek elleni küzdelemben, és ez így is marad.

A La Libre Belgique szerdai beszámolója szerint három belga vállalat 2013 júliusától 2016 decemberéig 24 alkalommal indított tilalom alatt álló vegyi anyagokból, egyebek mellett izopropanolból álló szállítmányt néhány libanoni, de főként szíriai vállalkozások számára.

Bizonyos vegyi anyagok szíriai importjára 2013 óta különleges engedély szükséges, mások bevitelére a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szigorú tilalmat írt elő – emlékeztetett a cikk. A nemzetközi szervezet felügyelete mellett éppen a szóban forgó izopropanolból 120 tonnányi készletet semmisítették meg Szíriában 2014 folyamán – írták.

A cégek képviselői szerint a libanoni és szíriai magánvállalatoknak szállított vitatott vegyi anyagok főként festékek és lakkok alapanyagaként szolgálnak.

A 2011 óta tartó szíriai konfliktus alatt több esetben vetettek be vegyi fegyvert Szíriában. Legutóbb április 7-én, az akkor még a felkelők uralma alatt álló Dúmában több mint 40 halálos áldozatot követelt egy feltehetően ideggázzal elkövetett támadás, amelyért a nyugati hatalmak Bassár el-Aszad elnök rezsimjét teszik felelőssé. A hágai központú Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szerint nagy a valószínűsége, hogy klórgázt vagy szaringázt vetettek be.

(MTI)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Equus1
ezek addig hajtogatják, h Szaddam vegyifegyvert vetett be, h végül maguk is hinni fogják
Eriksson
Ja, a Szaddam meg Aszad is ilyen vegyi fegyverekkel támadt a saját népére. Kizárólag azért, hogy odacsalogassák az agresszor USA-t.
wagabund
..."Belgium mindig élen járt a vegyi fegyverek elleni küzdelemben, és ez így is marad."...

hazug népség...és még ők ugatnak a magyarokra...pfujj..
Csizmás Kond
nyugateurópa ámerikával karöltve szérbassza a világot, és a nyomorultakat keleteurópával akarja eltartatni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.